Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Η Ελλάδα έχει τελειώσει...

Δημαγωγός είναι αυτός που υπόσχεται πολλά για να κερδίζει τη συμπάθεια του λαού προς όφελος του ιδίου και των συνεργατών του και το αποτέλεσμα στο τέλος είναι οι αφελείς που τον ακολούθησαν να χάνουν και τα λίγα που είχαν.
Κατά συνέπεια για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων νοιάζεται όποιος φροντίζει να τους λέει την αλήθεια, έστω και αν αυτή είναι πικρή και απαιτεί θυσίες.
Το υπ’ αριθμόν ένα από άποψη δυσκολίας επίλυσης πρόβλημα της χώρας, είναι το συνταξιοδοτικό. Η Ελλάδα όπως έχουμε ξαναγράψει πληρώνει ως ποσοστό του ΑΕΠ τις περισσότερες συντάξεις στην Ε.Ε. Αν δεν φροντίσει να το λύσει αυτό μειώνοντας τη συνταξιοδοτική δαπάνη, στο τέλος το συνταξιοδοτικό θα καταρρεύσει και οι συνταξιούχοι θα μείνουν κυριολεκτικά στο δρόμο.
Κατά συνέπεια για τους συνταξιούχους φροντίζουν όσοι προσκομίζουν ρεαλιστικές προτάσεις και όχι όσοι υπόσχονται "λαγούς με πετραχήλια".
Ο μέσος όρος των χωρών της ΕΕ καταβάλει για συντάξεις περί το 13,5% του ΑΕΠ, ενώ η Ελλάδα είχε φτάσει να καταβάλει το 17,5% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε.
Στην Ελλάδα καταβάλουμε κάθε μήνα 2,35 δισ. ευρώ για συντάξεις άρα σε 12μηνη βάση καταβάλουμε περί τα 28,15 δισ. ευρώ. Με ένα ΑΕΠ περί τα 180 δισ. ευρώ αυτό αναλογεί στο 15,5%. Λίγο παραπάνω δηλαδή απ’ όσα δαπανούν για συντάξεις η Ολλανδία και η Δανία. Η Γερμανία δαπανά περί το 12% του ΑΕΠ της.
Το ερώτημα είναι αν η ελληνική οικονομία μπορεί να καταβάλει για συντάξεις ποσοστό επί του ΑΕΠ το ίδιο με χώρες όπως η Δανία ή η Ολλανδία.
Αν η ετήσια δαπάνη για συντάξεις μειωθεί στο 12% του ΑΕΠ, όσο της Γερμανίας που είναι μια ισχυρή οικονομία, σημαίνει πως η ετήσια δαπάνη πρέπει να πέσει στα 21,5 δισ. ευρώ, δηλαδή μείον 6,6 δισ. ευρώ ή μια μείωση της τάξης του 23%.
Το ερώτημα που πρέπει να θέσει καθένας στον εαυτό του με ειλικρίνεια είναι αν η ελληνική οικονομία μπορεί να πληρώνει όσο και η γερμανική για συντάξεις; Αν όχι, το πιθανότερο είναι είτε με ευρώ είτε με δραχμή η πραγματικότητα να προσγειώσει τα δεδομένα σε επίπεδα ανάλογα με αυτά της Βουλγαρίας ή της Ρουμανίας.
Οι εξαγωγές της ελληνικής οικονομίας αντιπροσωπεύουν περίπου το 12% του ελληνικού ΑΕΠ. Αντίστοιχα οι εξαγωγές για Γερμανία, Δανία, Ολλανδία αντιπροσωπεύουν το 50, το 54 και το 82,94% των αντίστοιχων ΑΕΠ.
Οι μισθωτοί το 2013 δήλωσαν συνολικά εισόδημα 30,1 δισ. ευρώ όσο περίπου και οι δαπάνες για συντάξεις. Σας φαίνεται βιώσιμο το μοντέλο;
Το πρόβλημα με τις συντάξεις θα ήταν μικρότερο σήμερα, αν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 είχε εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση Γιαννίτση. Τότε όμως η πλειοψηφία της κοινωνίας είχε βγει στα "κάγκελα" για να ματαιώσει τη μεταρρύθμιση και τα κατάφερε.
Η κυβέρνηση σήμερα, τα στελέχη (και το πολιτικό προσωπικό) της οποίας αντιστρατεύτηκαν κάθε μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού (και όχι μόνο) ψεύδεται όταν υποστηρίζει πως μπορεί να εγγυηθεί την καταβολή των συντάξεων.
Οι συντάξεις καταβάλλονταν όσο το κράτος μπορούσε να δανειστεί μέχρι το 2010 με δανεικά και μετά με την υπερφορολόγηση. Από το 2010 και μετά όμως ένα σημαντικό μέρος των φόρων δεν προέρχεται από το εισόδημα αλλά από την καταλήστευση των καταθέσεων των νοικοκυριών. Οι καταθέσεις όμως μετράνε μήνες πλέον...
Οι ξένοι δεν πρόκειται να βάλουν το χέρι στη τσέπη, άρα;
Οι συνέπειες
Συνέπεια της υπερφορολόγησης και των υψηλών εισφορών είναι η υψηλή ανεργία. Καμία σοβαρή εταιρεία δεν πρόκειται να επενδύσει στην Ελλάδα με τέτοιο κόστος φορολόγησης και ασφαλιστικών εισφορών.
Κατά συνέπεια το 1,5 εκατ. των ανέργων θα αυξάνεται και θα απασχολείται όλο και λιγότερο περιστασιακά στη μαύρη εργασία αντί 300-400 ευρώ με τάση μείωσης.
Το αποτέλεσμα είναι η οικονομία να μπορεί να δημιουργεί εισφορές και έσοδα για όλο και λιγότερες συντάξεις μέχρι τελικής κατάρρευσης.
Ο αρμόδιος Υπουργός Κοινωνικών ασφαλίσεων υποστηρίζει πως εγγυάται κάθε ευρώ των συντάξεων που καταβάλλονται. Δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν ή δεν ξέρει τι του γίνεται ή λέει ψέματα...
Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει πως οι "Θεσμοί" ζητούν να κοπεί το ΕΚΑΣ, το βοήθημα των χαμηλοσυνταξιούχων.
Από την Κομισιόν για πρώτη φορά στα 5 χρόνια των μνημονίων βγήκαν και διέψευσαν τα περί περικοπών στους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιβεβαίωσαν πως ζήτησαν μείωση των δαπανών για συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει 1,8 δισ. ευρώ περίπου.
Με βάση τα στοιχεία, οι συνταξιούχοι κάτω από το εθνικό όριο συνταξιοδότησης, λαμβάνουν συντάξεις κατά μέσο όρο 30-40% υψηλότερες από τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών.
Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσα πιο πάνω ούτε η πρόταση των "Θεσμών" οδηγεί σε κάποιο βιώσιμο μοντέλο. Αν η Ελλάδα είχε μια ανταγωνιστική εξωστρεφή οικονομία π.χ. με 100 δισ. ευρώ εξαγωγές προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, ίσως το ασφαλιστικό να ήταν βιώσιμο.
Σήμερα όμως με 20 δισ. ευρώ εξαγωγές και 13 δισ. εισροές από την τουριστική βιομηχανία αυτό είναι απίθανο.
Για να αντιληφθεί κάποιος τον παραλογισμό που "δέρνει" την κοινωνία μας αρκεί να διαβάσει το παρακάτω χθεσινό ρεπορτάζ σχετικά με την επέκταση των συντάξεων των άγαμων θυγατέρων και στους άγαμους υιούς: "Όπως αποφάσισε το Ελεγκτικό Συνέδριο και αποκαλύπτει το "Έθνος", "λαμβάνοντας υπόψη του τις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες διαβίωσης, προχωρά στην πλήρη εξομοίωση των προϋποθέσεων κάτω από τις οποίες τα παιδιά (είτε αγόρια είτε κορίτσια) μπορούν να εισπράττουν πλέον σύνταξη λόγω του θανάτου του γονέα τους".
Στο εξής οι γιοι δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών κ.λπ. θα μπορούν να εισπράττουν ελεύθερα τη σύνταξη που δικαιούνται από τον εκλιπόντα πατέρα τους και μετά την ενηλικίωσή τους ή και μετά τη συμπλήρωση του 22ου ή 24ου έτους (εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή, αντίστοιχα) για όσο διάστημα παραμένουν άγαμοι.
Βλέπε: Άγαμοι …Θύτες

Κατά συνέπεια οι αριθμοί δείχνουν πως δεν υπάρχουν συντάξεις στο μέλλον και η εξουσία των αριθμών είναι αμείλικτη... Το συνταξιοδοτικό είναι ένα από τα προβλήματα που βρίσκεται εκτός ελέγχου. Υπάρχουν και άλλα που όπως απέδειξε η τελευταία πενταετία δύσκολα θα μεταρρυθμιστούν. Μοιραία η κατάληξη θα είναι καταστροφική κατάρρευση ανάλογη με αυτή των σοβιετικών οικονομιών όταν έπεσε η τιμή του πετρελαίου και είχαν αυξηθεί υπερβολικά τα δάνεια στο εξωτερικό.
Η Ελλάδα έχει τελειώσει...
Για αναλυτικά στοιχεία περί των συντάξεων Βλέπε: Η εικόνα των συντάξεων…
Κώστας Στούπας
kostas.stoupas@capital.gr

20 σχόλια:

  1. Ρε παιδια θα μας τρελάνετε; Στη συναντηση με τους επιχειρηματίες βάλανε τους λυκους να φυλανε τα προβατα; Τα περισσότερα χρέη προς το Δήμο τα έχει ο Δήμαρχος, ο Σύρος, ο Καπλάνης και ο Βαλαούρας. Αυτοί έπρεπε πριν ορκιστουν να έχουν εξοφλήσει και όχι μόνο δεν εξόφλησαν αλλά φρόντισαν να παραγραφούν ντα χρέη του 2009.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να που το λαβράκι έκανε και κάτι σωστό. εμπιστευτικό ema'il σε σχεδόν υβριστικό τόνο πήραν οι σύμβουλοι τς πλειοψηφίας απο τον ...ρέμο.ξοφλήστε τα χρέη ,εισπράξετε τα οφειλόμενα αλλιώς 1 γενάρη στα σπίτια σας .δεν θα γίνω ρόμπα για 5-6 κολομαγαζάτορες γράφει.είναι αυτό που λένε άρχισαν τα όργανα.τι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ....ΟΛΟΙ ΤΑΠΙ ειναι προεδρέ μου και μιάς και τόφερε η κουβέντα απο τη προηγούμενη δημοτική αρχή ούτε ένας δεν χρ'ωσταγε στο δήμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εισαγγελέας υπάρχει? Ακούει? διαβάζει????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οι προηγουμενοι πλην ΠΑΤΣΑΝΤΑΡΑ ηταν ολοι κοπριτες του Δημοσιου συνταξιουχοι κηφηνες συμφεροντολογοι γιαυτο τους ξεχασε κι ο Θεος Τους εχει δει κανεις?Χαθηκαν στο χρονοντουλαπο της Ιστοριας!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά ρε Πρόεδρε, μας φόρτωσες το ασβούδ για Δήμαρχο γιατί εσύ δεν τολμούσες να κατεβείς λόγω του γνωστού επεισοδίου με το Δίστομο. Σωστός μέχρι δώ! (αν και το σφάλμα σου θα το πληρώσεις). Στα συμβούλια δεν τον αφήνετε (τον ναρκώνετε από πριν) να μιλάει για να μη σας εκθέσει, και πάλι καλά κάνετε . Πως σας ξέφυγε όμως και τον αφήσατε να δώσει συνέντευξη στην TV και να σας εκθέσει με τις αρλούμπες που έλεγε; Αυτός έλεγε βλακείες ακόμα και μεταξύ των ΄΄και΄΄ από πρόταση σε πρόταση. Μαζέψτε τον γιατί θα νομίσει ότι τα λέει καλά και θα ξαναβάλει υποψηφιότητα το …ζ΄λάπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποιος παρακίνησε τους ΚΟΛΟΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ οπως τους αποκαλεί να κατέβουν στις εκλογές και για ποιο λόγο;
    Ο λόγος που κατέβηκαν στις εκλογές ήταν να μην πληρώσουν τα λεφτά που χρωστούν μετά από παρότρυνση του Πρόεδρου για να ικανοποίηση τα βίτσια του.
    Αντί λοιπόν να τους ζητά να φύγουν ας αναλάβει τις ευθύνες του και ας πάνε στην ευχή του Θεού ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ γιατί θα τους στείλουν άλλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανωνυμε 11:47 - Αυτοί του Πατσανταρα όλο σας βρίζουν ρε παιδί μου.
    ΣΑ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΛΙΓΑΚΙ.
    Άλλα για πια ντροπή μιλάμε από ανθρώπους με το επίπεδό σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΡΟΕΔΡΕ: Αν εστηλες μήνυμα στους συμβούλους τις πλειοψηφίας για τα παραπάνω που αναφέρονται πρέπει να συμπληρώσεις για τον Δημαρχο οτι πρέπει ΑΜΕΣΑ να στήλη τον φάκελο για το ΠΑΡΚΙΝ και τα χρεει προς την ΔΟΥ στον εισαγγελέα γιατί αν δεν τα στήλη όπως άφησε να εννοηθεί σ'αυτην....'' την φοβερή και τρομερή'' συνέντευξη τότε....... θα επεμβη ο εισαγγελέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. για την ιστορικήν επανόρθωσην.το 2005 που υπογράφτηκε η αμαρτωλή σύμβαση του πάρκινγκ ούτε ο γεωργακός ήταν στη πλειοψηφία ποσώ δε μάλλον ούτε κάν σύμβουλοι ήταν στάθης-χαραλάμπης.στην πλειοψηφία σύμβουλος ήταν η κυρία αυτή που βγάζει φωτογραφίες,βρίζει και ματα διαμαρτύρεται γιατί της τα χώνουν.αυτά θα επανέλθω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. .οι κολομαγαζάτορες και χρεώστες του δήμου απο το 2010 ως το 2013 βρίζαν γιαννέλο-οικονομάκη γιατί τους ζήταγαν να πληρώσουν τα χρέη κι είχαμε άπειρα επεισόδια μέχρι και στα χέρια πιάστηκαν.κάποιος όλους αυτούς τους έκανε μάγκες στις εκλογές.ο ίδιος που βρίζανε με πρώτο τότε τον δήμαρχο.έτσι είναι η ζωή προεδρέ μου τα στερνά να τιμούν τα πρώτα όχι τα τελευταία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 11.52 μηπως θυμασαι οτι ηταν και η φιλη σου η κυρια λαβρακι το 2005 συμβουλος οταν ψηφισθηκε το παρκινγκ .παντως δημαρχος -προεδρος-χαρης δεν ταν.θυμασαι μηπως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ρε μεγάλε Δήμαρχε τι συνέντευξη ήταν αυτή. Εινε αλήθεια οτι δεν μιλάς πολύ αλλά όταν το αποφασίζεις μας τρελενης όλους. Εισε πραγματικά ΑΠΕΧΤΟΣ??????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συμφωνία 7,8 δις ευρώ.......Φάτε...και....σκάστε λέμε στο χωριό μ ! Ασβούδια, έ Ασβούδια! και που ´στε, στείλτε τα χαιρετίσματα στον αγωνιστή-βουλευτή σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα διχιλιαρα και τα τριχιλιαρα τα πατε φέρτε για την Αραχωβα. Ο Δήμος δεν ειναι μονο η αραχωβα ομως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 12;12 δημαρχος -προεδρος-χαρης Κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να δώσουν το παρκινγκ στους πτωχευμενους κατασκευαστές. Τα τερτίπια που χρησιμοποιούν είναι πολλά.. Η σμέρνα τους ξεσκέπασε στην αρχή με τα πέντε ψέματα. Τώρα προσπαθούν με συνεντεύξεις και αλλαγή δικηγόρου να μας τη φέρουν. Ποιός ξέρει τι τους έχουν τάξει. Όμως έχουν γνώση οι φύλακες (φυλακές!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αζβούδ, λέμε το Δήμαρχο και κανένα άλλο . Μη το χαλάς λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 15-1-2012 vra 3.53 η γνωστη κυρια -λαβρακι στελνει μειλ κατα του τοτε και νυν προεδρου οπου μεταξυ αλλων γραφει ----------------- Προφανώς ο Πρόεδρος εννοεί την μήνυση που έχω υποβάλλει προσωπικά κατά του Ι. Μίχου για εξύβρισή μου. -------------------------------------------- τωρα τραβανε μαζι φωτογραφιες .δοξαστε τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ο τεως αντιδήμαρχος αντίκυρας γνωστός κι ώς συνδικάλας μήνυσε για αντιπερισπασμό την νύν αντιδήμαρχο γιατί λέει με πράξεις της έβλαψε την εικόνα του στην εργασία του και ζητά 30 ευρώ.χιλιαδες .ποιά εργασία σου πές μας γιατί κανείς δεν ξέρει τι δουλειά κάνεις εδώ και χρόνια εκτός από το να παίρνεις μισθούς και να κάθεσαι για ευνόητους λόγους.το αστείο της υπόθεσης είναι ότι όταν η γνωστή κυρία της προηγούμενης δημοτικής αρχής είχε μηνύσει τον κύριο αυτό για εξυβριση τότε αυτός παρακάλαγε να έλθουν να ψευδομαρτυρήσουνότι δεν είπε τίποτα αυτούς που μηνύει ΄τωρα γειά σου μεγάλε συνδικάλα το ξανάχυσες το γάλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εν αρχή ήρξατο ο πρόεδρος με τη δημόσια τοποθέτηση υπέρ του ΝΑΙ.Ακολούθησε ο Δήμαρχος με την υπογραφή του ψηφίσματος του Μπακογιάννη.Μετά άρχισε η βροχή των email από τον δραγάτη του στερίου και έμμισθο αντιδήμαρχο και τον διορισμένο σε κομματική θέση άλλο σύμβουλο του Στειρίου που κατηγορούσαν τον πρόεδρο γιατί αναμείχθηκε στους οποίους απάντησε ο πρόεδρος με ούκ ολίγα κοσμητικά επίθετα.Στη συνέχεια οι Λαγός,Ζήσης,Αγγελόπουλος,Οικονόμου,Καστρίτης υπέγραψαν τη διακήρυξη του ΟΧΙ της Πούλου.ενώ τη Κυριακή στη περιοδεία του Σταθά η αντιδήμαρχος Αντίκυρας του κράταγε τη τσάντα προφανώς γιατί κάποια θέση της έχουν υποσχεθεί,ενώ οι φήμες οτι ο βουλευτής πέρασε γεννεές 14 τον Δήμαρχο για το ψήφισμα επιβεβαιώνονται.το ερώτημα ειναι απλό.ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα φτιάξουνε τον Δήμο η σύντομα θα αποτελέσουν μαύρο παρελθόν.Την απάντηση θα την ξέρουμε πολύ σύντομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. το σαββατο βραδυ στην Αραχωβα ειχαν μια μαζωξη οι υπερασπιστες του ναι.σχεδον ολος ο συνδυασμος του πατσανταρα και προεδρος-κυρ αντρεας απο τους αλλους.για πες την αληθεια προεδραρα που ενοιωθες πιο ανετα.το σαββατο η στα προσυμβουλια των συριζαιων.πες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή