Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Τα 4 κερδοφόρα στοιχήματα της Μυτιληναίος

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Το 2019 θα είναι το καλύτερο έτος μετά το μετασχηματισμό, ετοιμαζόμαστε για μια πολύ γεμάτη χρονιά, τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας. Να είστε βέβαιοι ότι όλη η διοικητική ομάδα εργάζεται νυχθημερόν για να το πετύχει αυτό, ανέφερε χθες κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Α᾽ εξαμήνου της Μυτιληναίος, ο επικεφαλής της εταιρείας Ε. Μυτιληναίος.

Για τη φετινή χρονιά, ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι το ίδιο καλή με το 2017, προσθέτοντας ότι το 2018 είχε εξαρχής χαρακτηριστεί ως έτος της πραγματικής ενοποίησης μετά το μετασχηματισμό. Σε σχέση με τα μεγέθη που ανακοινώθηκαν χθες, ο ίδιος στάθηκε τόσο στην ενισχυμένη κερδοφορία όσο και στις εξελίξεις στα χρηματοοικονομικά και τη μείωση του καθαρού χρέους.

Εκτός όμως από το στοίχημα του μετασχηματισμού, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε επίσης και σε δύο άλλα πολύ σημαντικά θέματα για τον όμιλο.

Το πρώτο αφορά στις εξελίξεις της αγοράς ρύπων και στην οριστικοποίηση της απόφασης για τη νέα μεγάλη επένδυση κατασκευής της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής CCGT (συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου υψηλής απόδοσης). Για το θέμα των ρύπων εγκαίρως η διοίκηση της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ είχε προειδοποιήσει για τις επερχόμενες αλλαγές αλλά και για τις διαστάσεις του προβλήματος για όσους δεν προσαρμοστούν εγκαίρως. Η αγορά των ρύπων, που λειτουργεί με όρους αγοράς ως προς τη ζήτηση, αλλά με ρυθμιζόμενη προσφορά, το 2019 έρχεται αντιμέτωπη με την απόφαση της ΕΕ να αποσύρει σημαντικό αριθμό δικαιωμάτων από το στρατηγικό απόθεμα, εξέλιξη που δημιουργεί σημαντική πίεση.

Ιδιαίτερα για την ελληνική αγορά όπου μεγάλο μέρος της παραγωγής ρεύματος προέρχεται από λιγνίτη, που είναι ρυπογόνο καύσιμο και χρειάζεται 1,5 τόνο δικαιωμάτων για κάθε παραγόμενη μεγαβατώρα, με την τιμή στα 25 ευρώ ο τόνος, μόνο τα CO2 κοστίζουν 40 ευρώ. Αυτό δημιουργεί τεράστια πίεση στη ΔΕΗ και στην αγορά ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα και αυτός είναι ο λόγος που βάζουμε μπροστά την επένδυση της νέας μονάδας, αφού είμαστε απαισιόδοξοι για το μέλλον του λιγνίτη, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

Μάλιστα ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά για το διαγωνισμό της ΔΕΗ για τους λιγνίτες, εμμέσως απάντησε και στο πως βλέπει να καταλήγει η διαδικασία: δυστυχώς για τη ΔΕΗ οι συνθήκες της αγοράς δεν είναι καθόλου ευνοϊκές. Εύχομαι τα πράγματα να ήταν διαφορετικά για τη ΔΕΗ και να είχε μια πετυχημένη πώληση. Είναι σημαντικό για την αγορά η ΔΕΗ να είναι ζωντανή και υγιής, αλλά δυστυχώς έρχεται αντιμέτωπη με τόσα πολλά εμπόδια. Θυμίζω τη χρέωση ΕΛΑΠΕ που κόστισε τόσα πολλά εκ. ευρώ. Με την τρέχουσα κατάσταση κάθε 1 ευρώ που ανεβαίνουν οι ρύποι κοστίζει πάνω από 20 εκ. ευρώ ετησίως στη ΔΕΗ, είπε ο κ. Μυτιληναίος.

Σε ό,τι αφορά την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου, σημείωσε ότι αυτή συνδέεται με το brent και πράγματι επηρεάζει το κόστος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αλλά δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με την επιβάρυνση που δέχονται οι μονάδες λιγνίτη. Αυτή τη στιγμή με τα διοξείδια στα 25 ευρώ, οι δύο μονάδες της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ανταγωνίζονται ευθέως τη Μελίτη που είναι η μονάδα με το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.



Το δεύτερο σημαντικό θέμα αφορά στις εξελίξεις στην αγορά αλουμινίου, εκεί όπου η αναταραχή σε διάφορα μέτωπα και με αιχμή του δόρατος την ομιχλώδη εξέλιξη γύρω από τις κυρώσεις για το μεγαλύτερο εκτός Κίνας παραγωγό τη Rusal, καθιστούν αδύνατη την οποιαδήποτε πρόβλεψη. Ο ίδιος ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε το πόσο ρευστή είναι η κατάσταση καθώς καταγράφεται σημαντικό έλλειμμα προσφοράς, ωστόσο σημείωσε ότι ο ίδιος προσωπικά δε θα πόνταρε σε πτώση των τιμών.

Σε κάθε περίπτωση σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον της αγοράς, αποδεικνύεται εξαιρετικά προνοητική η κίνηση της εταιρείας να προχωρήσει σε αλλεπάλληλα προγράμματα εξοικονόμησης κόστους και βελτίωσης της απόδοσης, που έχουν θωρακίσει τον τομέα μεταλλουργίας. Ειδικά για την αλουμίνα, το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα προσφοράς, έχει οδηγήσει τις τιμές σε εξαιρετικά επίπεδα, με αποτέλεσμα να ωφελούνται οι καθετοποιημένοι παραγωγοί όπως η Αλουμίνιον.

Πάντως η απόφαση για τη νέα μεγάλη επένδυση μονάδας παραγωγής αλουμίνας, συνεχίζει να βρίσκεται υπό εξέταση και ανακοινώσεις αναμένονται  ενδεχομένως μέχρι την επόμενη ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα 9μηνου.

Τέλος ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε την πίστη του και στο άλλο στοίχημα που έχει βάλει ο κατασκευαστικός κλάδος, επενδύοντας στον κλάδο των φωτοβολταϊκών. Στο δεύτερο μισό του έτους αναμένεται σημαντική αύξηση των πωλήσεων, ενώ είμαστε γενικότερα ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις προοπτικές της METKA EGN της εταιρείας που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και λειτουργία φωτοβολταϊκών, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το 2019 η ΜΕΤΚΑ EGN αναμένεται να εμφανίσει διπλάσιες πωλήσεις, επισημαίνοντας ότι τα φωτοβολταϊκά ήδη ανταγωνίζονται ευθέως τις πιο αποδοτικές μονάδες και θα αποτελέσουν σε συνδυασμό με την αποθήκευση το μέλλον της ηλεκτροπαραγωγής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου