Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Εταιρεία σε Κύπρο, Βουλγαρία, Αγγλία; Ναι μεν, αλλά...

Της Μαρίας Τσιλιάκου
Μεγάλη συζήτηση γίνεται τους τελευταίους μήνες για τη "μετανάστευση" επιχειρήσεων σε πιο "ήπιες", ας μας επιτραπεί ο όρος, φορολογικά χώρες, όπως είναι η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Μ. Βρετανία. Ακόμη και η Αλβανία ανακοίνωσε τη μηδενική φορολόγηση των κερδών και μέχρι του ποσού των 36.000 ευρώ.
Συνιστά, ωστόσο, λύση η ίδρυση μίας εταιρείας στο εξωτερικό ή είναι η αρχή ενός προβλήματος που θα βρούμε μπροστά μας κάποια στιγμή και, μάλιστα, ίσως να συνοδεύεται με σχετικό "ραβασάκι" από τις αρμόδιες ελληνικές φορολογικές αρχές;
Η απάντηση στο ανωτέρω δεν θα μπορούσε να δοθεί μονολεκτικά. Η σύσταση εταιρειών στο εξωτερικό αποτελεί συχνά κατάλληλη και συμφέρουσα λύση, όμως, δεν αφορά όλες τις περιπτώσεις εταιρειών, ούτε είναι συχνά η εύκολη "οδός" για να γλιτώσει κανείς, όπως νομίζουν πολλοί, από τον ελληνικό φορολογικό βραχνά.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την Κύπρο. Στη Μεγαλόνησο υπάρχουν ευκολίες και παροχές που θα θέλαμε -χωρίς αμφιβολία- να προσφέρονται και στις εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα. Σταχυολογώ μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα:
- Απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό η γραφειοκρατία.
- Προσφέρεται μια από τις χαμηλότερες εταιρικές φορολογήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση με συντελεστή 12,5%.
-  Το επίπεδο παροχής υπηρεσιών είναι ιδιαίτερα υψηλό και οι Κυπριακές εταιρείες θεωρούνται εταιρείες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι "offshore" όπως θεωρούνταν μέχρι το 2003. Ειδικότερα, με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι εταιρείες θεωρούνται ότι έχουν αποκτήσει νομικό και φορολογικό status εφάμιλλο με αυτό οποιασδήποτε άλλης εταιρίας οποιουδήποτε ευρωπαϊκού κράτους. Συνεπώς, οι Κυπριακές εταιρίες δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι offshore εταιρίες στην Ελλάδα, δεδομένου ότι υφίσταται ένα αυστηρότερο πλαίσιο που θεωρείται ότι προστατεύει από πρακτικές ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
-  Τα μερίσματα που καταβάλλονται σε μετόχους κυπριακής εταιρείας διεθνών δραστηριοτήτων που δεν κατοικούν στην Κύπρο δεν φορολογούνται!
- Τα κεφάλαια των κυπριακών εταιρειών θεωρούνται ασφαλή δεδομένου ότι οι Κυπριακές Τράπεζες πλέον κρίνονται ασφαλείς και το τραπεζικό απόρρητο ισχυρό.
Οι Κυπριακές εταιρείες είναι κατάλληλες για εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρούνται επίσης ιδανικές για διαδικτυακές και χρηματιστηριακές συναλλαγές. Να επισημάνουμε δε ότι η κυπριακή εταιρεία μπορεί να έχει στο όνομα της ακίνητη περιουσία, το φορολογικό καθεστώς των οποίων διέπεται από το δίκαιο της χώρα όπου βρίσκονται τα ακίνητα και όχι από αυτό της Κύπρου.
Όλα δείχνουν ότι η Κυπριακή εταιρεία είναι κάτι περισσότερο από ελκυστική για τον σύγχρονο επιχειρηματία και παρέχει δυνατότητες που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Πλην όμως υπάρχουν και ζητήματα που πρέπει να συνυπολογιστούν πριν ο επιχειρηματίας κάνει το βήμα προς την Κύπρο. Οι κυπριακές εταιρείες έχουν αρκετά υψηλό κόστος και επίσης μεγάλο κόστος συντήρησης, καθώς τα λειτουργικά έξοδα μπορεί να ανέλθουν στις 3 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, ενώ αναλόγως των δραστηριοτήτων της εταιρείας το κόστος μπορεί να είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο. Απαραίτητη είναι και η ύπαρξη εγκεκριμένου Ορκωτού Λογιστή δεδομένου ότι είναι απαραίτητη η καταχώρηση παραστατικών και φορολογικών καταστάσεων όπως και η υποβολή ετήσιων φορολογικών δηλώσεων, οικονομικών εκθέσεων και ισολογισμών. Επιπλέον το μέρισμα των εταιρειών μπορεί να μην φορολογείται στην Κύπρο, αλλά φορολογείται στην Ελλάδα με τον προβλεπόμενο φορολογικό συντελεστή για τα μερίσματα, εφόσον βέβαια εισέλθει στον ελλαδικό τραπεζικό χώρο. Συχνά και για συγκεκριμένες κατηγορίες δραστηριοτήτων είναι απαραίτητη η σύσταση υποκαταστήματος της κυπριακής εταιρείας στην Ελλάδα,  οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις και εφόσον βέβαια το εισόδημα παράγεται στη χώρα μας η κυπριακή εταιρεία θα φορολογείται με τον φορολογικό συντελεστή που ισχύει στην Ελλάδα και όχι με βάση τον Κυπριακό φορολογικό συντελεστή του 12,5%.
Σε κάθε περίπτωση η ίδρυση μίας εταιρείας στο εξωτερικό πρέπει να γίνει μετά από πολλή προσεκτική μελέτη και συνεργασία με ειδικούς και όχι γραφεία που δίνουν υποσχέσεις για φορολογικούς παραδείσους. Ειδάλλως - είναι πιθανό - ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας όχι μόνον να μην καταφέρει να αποκτήσει μία εταιρεία κατάλληλη των δραστηριοτήτων και των προσδοκιών  του, αλλά μία εταιρεία που θα φέρει τον Έλληνα έφορο στο κατώφλι του σπιτιού του…
* Η κυρία Μαρία Τσιλιάκου είναι Δικηγόρος με ειδίκευση στο εμπορικό δίκαιο
(tsiliakou@tsiliakou.gr)

14 σχόλια:

  1. Μετα τους παιδικους σταθμους και το ΚΕΠ Αντικυρας κλειστο λογω ελιψεις προσωπικου.
    Αντε να δουμε την επομενη υπηρεσια που εχει σειρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημαρχε να μοιραστουν τα τροφιμα στους δικαιουχους στην παραλια και οχι να ....χαθουν στον δρομο οπως την προηγουμενη φορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΚΕΠ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ ΚΛΕΙΣΤΟ
    ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ ΧΤΕΣ ΒΡΑΔΥ 26/2/2016 ΣΒΗΣΤΑ
    ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΩ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ ΑΜΑΖΕΥΤΑ
    ΠΑΝΤΟΥ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ
    Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΠΡΟΣ ΔΕΣΦΙΝΑ ΔΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ

    ...ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΥΣΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΙΓΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΜΑ;;
    ΞΥΠΝΑ ΔΗΜΑΡΧΕ ... ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΑΧΩΒΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιος δημαρχος αυτος εχει χαθεί .προχτές στην αντικυρα τον πέρασαν για αλβανό τσοπάνη .

      Διαγραφή
    2. Για συριο τσαρουχοποιο!!!

      Διαγραφή
  4. Ένα πουλάκι μου είπε ότι ο αντιδήμαρχος Διστόμου έστειλε στον εισαγγελέα αυτούς που χρησιμοποίησαν χρώματα του δημου για να βαψουν τις στασεις και τα παγκακια του μυτιληναιου .............μπραβο λουκα............και επεται συνεχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 27 Φεβρουαρίου 2016 - 1:10 π.μ.Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΧΟΥΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και οι παιδικοί σταθμοί με εργολαβία σε αυτόν τον δήμο. Που ακούστηκε. Χάνουμε και τα λεφτά απο το ΕΣΠΑ. Μόνο για σελφι είστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 28 Φεβρουαρίου 2016 - 11:22 μ.μ. Γιατί ειχες παρει ποτε λεφτα τόσα χρονια απο το ΕΣΠΑ;
    Ειχε ποτε κανεις απο τους υψηλόμισθους υπαλλήλους του δήμου μας ασχοληθεί με το ΕΣΠΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Την Αράχωβα πρέπει να την μετονομάσουν σε………… Γιαννελιστάν. Εδώ κανένας δεν ενδιαφέρετε για τίποτα και όλα παίζονται μέσα από το F/B. Διαβάστε εκεί να καταλάβετε. Εκεί για το Γιαννέλο και τα τσιράκια του είναι όλα καλά καμωμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είπα και γω οτι σταμάτησε με τα μλοκ . Ετσι εξηγείτε. Βρήκε τρόπο να κάνει κριτική σε όλους και να μην του κάνει κανένας και το παίζει λεει οτι δεν ασχολειτε. Ε ρε λαβρακα τον έκανες να μην θέλει άλλο. Οσο για το όνομα καλλα είναι να το λεμε... Σταθησταν..Γιαννελισταν για να μην μπερδευομαστε στην Αράχοβα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. σσσσστττττττ εκτίθεσαι κυρά μου.το μίσος σου δεν σ αφήνει να δείς ούτε τα ιντερνετικά σου αποτυπώματα.φυλάξου λίγο.έρχεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι «κυρά μου» και μαλακίες ρε κόπανε; Αντί να πάς να κρυφτείς για όλα αυτά που έκανες (Βλέπε προδοσία Δήμαρχου Ανδρέου, προδοσία Δήμαρχου Πατσαντάρα, εξευτελισμό του θεσμού με τους Κατσαμπίνιδες που μας φόρτωσες) μας απειλείς και από πάνω ότι έρχεται ο …….. αντικαταστάτης του Σφακιανάκη; Άσε τη Γυναίκα ήσυχη στα προβλήματά της και πέτα από τα χέρια σου το κολοκινητό και μαζί με αυτό το Φ/Β και τις άλλες βλακείες που ασχολείσαι μέρα- νύχτα και μάζεψε τα τρωκτικά που λυμαίνονται το Δήμο. Άιντε γιατί πολύ μας τα έπρηξες καραγκιόζη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι μας λες βρε όρνιο; Μας απειλείς με ιντερνετικά ίχνη, ότι θα μας κάνεις ντα; Τα αίσχη που κάνετε σε βάρος του κόσμου δεν τα βλέπετε; Πηγαίνετε να πληρώσετε πρώτα τα χρέη σας, βγάλτε άδεια λειτουργίας πρώτα στις επιχειρήσει σας, σταματήστε τη διαπλοκή στο παρκινγκ, μαζέψτε από τους εξευτελισμούς του μικρόφωνου, αυτόν που παριστάνει το δήμαρχο και στη συνέχεια θα τα βρούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή