Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Εγώ ο επαγγελματίας του Τουρισμού, τι να χρεώσω;

Της Ελίνας Γαλανοπούλου

Τέλος Σεπτέμβρη κλειδώσαμε τη πόρτα της επιχείρησής μας ενώ στο κεφάλι μας εξακολουθούσε να βουίζει το άγχος μετά από ένα καλοκαίρι αγωνίας και άνισου αγώνα με τα στοιχειά που βαλθήκαμε να παλέψουμε όλη τη τουριστική σαιζόν. Είχαμε ξεκινήσει έναν πολύ καλό Ιούνιο, μετά από ένα πολύ καλό καλοκαίρι του 2014, και πηγαίναμε δυνατά και αισιόδοξα ως την 28η του μήνα που έσκασε η είδηση του δημοψηφίσματος.

Ακολούθησαν αμέσως τα capital controls και τότε ξεκίνησε το θέατρο του παραλόγου. POS για πλαστικό χρήμα δεν είχαμε οι περισσότεροι γιατί ως εποχιακές επιχειρήσεις οι τράπεζες δεν μας  έδιναν, δεν είχαν τέτοιο πρόγραμμα. Οι ακυρώσεις έπεφταν βροχή, τρέμαμε να απαντήσουμε στα τηλέφωνα, αφού ούτε χρήμα ούτε κάρτες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι Έλληνες πελάτες μας.

Οι μύγες μετά από ένα βροχερό χειμώνα είχαν πολλαπλασιαστεί και καρδαμώσει και κάναμε σπορ το κυνήγι τους, αφού πελάτες δεν υπήρχαν για να μας απασχολούν. Μας κράτησαν όρθιους οι ξένοι και οι Έλληνες του εξωτερικού που ευτυχώς άκουσαν τις οδηγίες των κυβερνήσεών τους και ήρθαν με χρήματα στο χέρι. Παλέψαμε να δουλέψουμε τον Αύγουστο με τους συμπατριώτες μας, είτε κατεβάζοντας τιμές τη στιγμή που ο ΦΠΑ ανέβηκε στο 23%, είτε κάνοντας τον χαζό σε αντιδράσεις υστερίας και σε κακοπροαίρετες συμπεριφορές που για πρώτη φορά αντιμετωπίσαμε.

Οι Έλληνες τουρίστες ήταν σε αθλία κατάσταση από άποψη νεύρων και διάθεσης. Δουλέψαμε ουσιαστικά για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά τα φέσια έπεσαν βροχή στην αγορά. Όμως ήρθαν οι εκλογές του Σεπτέμβρη και χάσαμε και αυτό το μήνα. Οι τράπεζες τελικά το φθινόπωρο άρχισαν να δίνουν POS ευτυχώς αφού τα capital controls ζουν και βασιλεύουν, σηκώσαμε τα κεφάλια και είπαμε το καλοκαίρι χάθηκε αλλά άντε να πάμε για το επόμενο και να το παλέψουμε όσο ποτέ πριν.

Και ήρθαμε στο τώρα, στο παρά πέντε για τη νέα σαιζόν, αλλά τί; τί πρέπει; τι θα κάνουμε;

Καλοκαίρι και θα σκάει ο τζίτζικας ο τουρίστας  χρειάζεται κλιματισμό, περιμένει  να βρίσκει Internet παντού, καλωδιακή τηλεόραση,  πίνει πολύ νερό για να μη σκάσει, λαχταρά καλό ελληνικό φαγητό, θέλει να νοικιάσει αυτοκίνητο, απαιτεί προσφορά υπηρεσιών και ψάχνει "καλές τιμές". Πάρα πολύ λογικά όλα γιατί οι διακοπές είναι σημαντικός και ιερός παράγοντας στη ζωή του κάθε τουρίστα.

Εγώ όμως ο μικρός ή μεγάλος επιχειρηματίας του τουρισμού έχω να αντιμετωπίσω: δάνεια σε τράπεζες,  ΦΠΑ στο 23%, προμήθειες καλών υλικών και αυξημένες τιμές στις μεταφορές τους, αυξημένες τιμές σε ενέργεια και καύσιμα, αυξημένη φορολογία σε επικοινωνία, internet και καλωδιακή τηλεόραση, αυξημένη φορολογία ακόμα και στο εμφιαλωμένο νερό, σε ποτά και σε τρόφιμα. Παράλληλα για να προσφέρω υπηρεσίες χρειάζομαι προσωπικό. Αλλά πως θα πληρώσω μισθούς και αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές; Οδηγούμαι έτσι στο να προσλάβω λιγότερο προσωπικό που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να έχει ειδικές ικανότητες για να προλαβαίνει να αποδίδει και να είναι  ευχάριστο απέναντι στον πελάτη.

Οι τελικές μου τιμές όμως ποιές θα είναι; Γιατί αφ ενός πρέπει να δίνω ένα ελκυστικό προϊόν τόσο σε ποιότητα όσο και σε τιμή προκειμένου να δουλέψω ανταγωνιστικά και αφ ετέρου η τιμή αυτή πρέπει να περιλαμβάνει: ΟΛΟΥΣ τους παλιούς και νέους φόρους, τις νέες ασφαλιστικές εισφορές, τον ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ, το κόστος των συνεργατών μου, το κόστος των προμηθειών μου και στο τέλος το εισόδημα που θα μου επιτρέψει να επιβιώσω τον χειμώνα.

Βαριά βιομηχανία μας ο Τουρισμός και πρέπει να συνοδοιπορεί με τον Πολιτισμό που άλλωστε έχουμε πολλά να δείξουμε και να στήσουμε, αλλά και αυτός ακριβαίνει ενώ όσοι δουλεύουν ως καλλιτέχνες πρέπει να πάρουν λιγότερα και φορολογηθούν περισσότερο.

Δεν θέλω να "κλέψω" τον τουρίστα, ούτε τον υπάλληλό μου, ούτε τον λογιστή μου, ούτε τον συνεργάτη μου, ούτε τη χώρα μου, ούτε και τον εαυτό μου τελικά.

Εγώ ο επαγγελματίας του Τουρισμού τι καλούμαι να χρεώσω αυτό το καλοκαίρι προκειμένου να δουλέψω ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ;


25 σχόλια:

  1. Και ενώ οι όλοι μαζί μετρούν τις πληγές τους με την απώλεια του φίλου του Χαρη ο πρόεδρος έχει πεισμώσει τόσο και βράζει σαν χύτρα ταχύτητας απο τα lidl έτοιμος να σκάσει και να αποκεφαλισει όποιον βρεθεί στο δρόμο του. Αν και μέσα του βαθιά ξέρει ότι για μια ακόμη φορά έκανε λάθος επιλογή και τώρα δεν ξέρει απο που να φύγει. Μετρα αντίστροφα όμως το κοντέρ του και θα εκραγεί! Τι θα κάνει όμως μετά ο δήμαρχος; Πως θα τα βγάλει πέρα χωρίς τους 2 στιλοβατες; Όλοι ξέρουν ότι δεν έχει το σθένος να αντιμετωπίσει την κατάσταση μόνος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το μήνυμα 6/4 2016 εχει αποστολέα τον προεδρο και παραλήπτη τον δήμαρχο κυριοι. και λέει το εξεις:
    Η ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΩ Η ΠΑΣ ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΟΥ ΗΡΘΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΛΛΟ ΜΠΛΟΚ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΝΔΡΑ ΚΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ...ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ''ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ'' ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΗΤΑΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΝ ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ...ΞΕΡΡΟΛΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΘΙΕΡΟΣΕ ΤΗΝ ΜΑΤΑ.... ΑΛΜΠΑΝΗ... ΕΠΟΧΗ.
    ΚΑΤΙ ΠΩΣ ΛΕΜΕ ΜΕΤΑ.... ΧΡΙΣΤΟΝ ΔΗΛΑΔΗ.
    ΡΕ ΦΙΛΕ .ΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ... ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ Ο ΕΝΑΣ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Ο ΑΝΕΠΑΝΑΛΥΠΤΟΣ Ο ΑΛΑΝΘΑΣΤΟΣ Ο ΑΠΕΧΤΟΣ Ο ΚΑΙ ΤΑ ''ΠΑΝΤΑ ΠΛΕΙΡΩΝ''Ο....Ο...Ο....Ο...ΤΟΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΗΣ ΤΗΥΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΊΝΗ;;;
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Η ΤΡΕΛΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΔΗΛΑΔΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τον υποτιθέμενο «κύριο« του δήμου ,τον άνθρωπο της νομιμότητας ντε....τον άνθρωπο που λεει οτι «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια» ντε....τον ανθρωπο που οταν ηταν δήμαρχος έστρωσε αγροτικούς δρόμους με πίσσα η εταιρεία του ντε.... τον ανθρωπο που οταν ηταν δήμαρχος ΜΟΝΟ η εταιρεια του δουλεψε στα χωματουργικά των ανεμογεννητριών ντε.... ο ανθρωπος που ειναι ενας απο τους τρεις που υπέβαλαν μηνυση ντε ....ο σωτήρας του δήμου ντε... ετων 72 δεν λες τίποτα;

      Ερωτάσαι και απαντήστε αν θέλετε.Πως θα την ονομάσουμε την εποχή της θητείας του στη τοπική αυτοδιοίκηση;
      Τι παράδειγμα με τις πράξεις του δίνει στην νεολαία και στη τοπική κοινωνία του δήμου;

      Διαγραφή
  4. Μάλλον σε κουτσό άλογο ποντάρει ο δήμαρχος.....άλλωστε αυτός δεν έχει ανάγκη απο στυλοβάτες! τα καταφέρνει και μοναχός του.....οι ¨ικανότητες¨ του είναι απεριόριστες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. είσαστε αρέ σίγουροι ότι ο δήμαρχος λυπήθηκε που έχασε τη θέση του κείνος ο αλμπάνης με το κασκέτο .γιατί τα πλιά απάνου κελαηδάνε ότι μόνο πού δεν κέρασε.και ήθελε να βάλη κι αντιδήμαρχο αλλά τον έκοψε ο πρόεδρος λέει στα καφενεία ο ζαβός ο σύμβουλος που χρωστάει τς μιχαλούς.πρόεδρε κάμ απάνου,σ έχη φάει ο ρέμος κι οι ξανθιές γαλανομάτες.θα στο κλείση το μαγαζί ο κατσαμπίνης κεί πού πήγες και τον ξέθαψες.αυτός μικρός μας μαρτύραγε γιατί δεν τον παίζαμε.κι εσύ επειδή γνάτεψες με τη σοφιά τον έκαμες δήμαρχο να τον καμαρώνουμε ,τρομάρα μας.όχι πές πρόεδρε θα τον έπαιρνες μωρέ κλητήρα στς κοκα κόλες.δεν το παραπστεύω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρε, οικονομική επιτροπή χωρίς Χάρη;;;;; ιεροσυλία ρε άθεοι...και συ προεδράρα πως το επιτρέπεις;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Nata mas poy o Stathas meta to voyleftiliki mas pai kai gia dimarxos
    Me mia sinantisi roytinas gemise tin viotia giatroys.
    Fantastite na to pari kai sovara diladi. Tha lisoyme ola ta provlimata se xrono miden

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 7 Απριλίου 2016 - 11:01 μ.μ.
    ΕΣΥ ΚΥΡΙΕ ξερόλα γιατί δεν μας λες για τον άλλον ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΝΔΡΑ ΚΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ...ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ειναι ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ και επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης οπως μας γράφεις.... ο ένας απο τους τρεις που υπέβαλαν την μηνυση στον Αλμπάνη για το ιδιο παράπτωμα που εχει διαπράξει και ο ιδιος αν δεν ξέρεις(εχει εισπραξει το αυγουστο του 2014 τιμ. 15000€ για πίσσα που εδωσε στο δημο)... θελει φτυσιμο ή δεν θελει; και δεν εχει καθόλου τσιπα και κυκλοφορεί στη κοινωνία καμαρώνοντας για τις πράξεις του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αθανάσιος Θ. Πανουργιάς, Δήμαρχος Δήμου Διστόμου, Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας,δημοτικός συμβουλος επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης .....ο μέγας ΥΠΟΚΡΙΤΗΣ!

    Αφου εχει κανει το ιδιο λάθος και χειρότερο με τον κ. Αλμπανη (ο ενας εξυπηρέτησε τον δήμοτικο σχολειο της Αράχωβας ,ο άλλος πληρώθηκε για την πίσσα στο δήμο και καλά έκανε ..... τον έστειλε στα αζήτητα....ποιος έχασε την τσίπα για να την βρει ο κυριος της νομιμότητας!!!!!!!

    Η κ. Φουντά και ο κ. Γαλάνης τι λένε; θα συνεχίσουν να τον εχουν επικεφαλή ή θα του ζητήσουν να παραιτηθεί για την ανηθικότητά του και την κοροϊδία του προς τους ιδιους αλλά και στους δημότες του Δημου ΔΑΑ;

    Ο κ. Μίχος και ο κ. Μπακουρος (της ηθικής και της νομιμότητας ) θα υποβάλουν μήνυση και στον κ. Πανουργιά;

    Ιδού η Ρόδος κυρία και κύριοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μιλάμε για υπο­κρισία.
    Για την απύθμενη υποκρισία ενός ΑΝΘΡΩΠΟΥ που ενω το εχει κάνει πρωτος αυτός, οντας εργολήπτης δημοσιων εργων έρχεται εκ των υστέρων να κυνηγήσει αυτούς που εκαναν " εξυπηρέτηση".

    Τα γραμματόσημα έχουν περισσότερη αξία να τα σαλιώσεις....τον κυριο αυτόν ΟΧΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας David Cameron κατηγορείται για υποκρισία.... ο δικός μας - ο ενας απο τους τρεις κατήγορους το παραδέχτηκε δημόσια στο δημοτικό συμβούλιο οτι είναι υποκριτής- του έχει μεινει καθόλου ντροπή να παραιτηθεί απο δημοτικός συμβουλος και απο την επιτροπή του μουσείου ναζισμού; Θα δούμε

    Κ. Φουντα και κ. Γαλάνη επειδή ειστε ανθρωποι της νομιμότητας θα συνεχίσετε να τον έχετε επικεφαλή στο ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ή θα ανεξαρτητοποιηθείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Με μια απλή μάτια στα σχόλια καταλαβαίνουμε όλοι ότι ο πρόεδρος δεν θα παρετηθει όπως συνηθίζει αλλά θα αναγκάσει τον δήμαρχο να παραιτηθει και ποιος μένει μετά να αναλάβει το πλοίο; Ο πρώτος της Αράχωβας!!! Ο σταθακος μας. Το μεγάλο όνειρο του θα γίνει πραγματικότητα μονο με αυτή την εξέλιξη γιατί για δήμαρχος δεν του βγαίνει αλλιώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο Σταθας δήμαρχος;;; Χαχαχα!!!! Δεν το έχετε καταλάβει ότι αυτός και ο άλλος ο άνεργος μωρε αυτός ο παρτακιας (και οι 2 Γιάννηδες) έχουν ξοφλήσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ρε Γιαννέλο, απάντα μας και μια φορά ντόμπρα και όχι γύρο- γύρο όλοι μαζί!!!
    Τον Κατσαμπίνη θα τον προσλάμβανες ποτέ για κλητήρα στην Κ.Κ. ; Αν ναι, γιατί δεν τον στέλνεις εκεί για να ησυχάσουμε εμείς εδώ πάνω. Αν όχι, γιατί μας τον φόρτωσες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κανονικά ο πανουριας πρέπει να παραιτηθει μετά τις αποκαλύψεις της συμπολιτευσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. μπακούρο κάτι ξέρουν οι συριζαίοι για σένα και στο φυλάνε για δώρο πασχαλινό στο πανηγύρι γιατί έβγαλες γλώσσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έχετε πλάκα εδώ μέσα μερικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 10 Απριλ 11:19 μ.μ.Το Υπάρχει και φιλότιμο είναι τίτλος ελληνικής κωμωδίας (Ένας υπουργός ζει στον κόσμο του μέχρι που ανακαλύπτει ότι δεν είναι όλα όπως νόμιζε και του έλεγαν),ενώ ο "κύριος" Πανουργιάς ΓΝΩΡΙΖΕ και προγραμματισμένα, μεθοδικά και συνειδητά έπραξε. -Θαυμάστε τον @@@@@@. - A ρε έρμε δημότη τι έχεις ψηφίσει και ποιος σε έχει διοικήσει!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παππού Θανάση, έρχεται η ώρα της απαξίωσης, της απόρριψης και του χλευασμού.Ήρθε η ώρα της τιμωρίας για τα ατέλειωτα ψέματά σου δημοτικέ σύμβουλε. Εσύ που τόλμησες να πεις την ιστορική φράση του Ηλία Ηλιού «Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα» στο δημοτικό συμβούλιο.

    Το μόνο πράγμα χειρότερο από έναν ψεύτη είναι ο ψεύτης που είναι επίσης υποκριτής!
    Tennessee Williams

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. 8 Απ 11:47 μ.μ. συμφωνώ για τον μεγαλο πολιτικο ανδρα και ευεργετη του δημου μας... Παραμύθια της Χαλιμάς...ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ!!!!!

    Το σλόγκαν του στις δημοτικές εκλογές θα είναι:Ψηφίστε Αλή-Μπαμπά, έχει μόνο σαράντα κλέφτες....

    http://vignette3.wikia.nocookie.net/anegkyklopaideia/images/7/73/148593_465357078176_641553176_5648226_2658894_n.jpg/revision/latest?cb=20101108125220

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. τό κάνε το θα΄θμα του πάλι ο κατσαμπίνης.στα καλά καθούμενα πήγε να αλλάξει τις σειρές στη λιτανεία της εικόνας και τους έκανε μαλλια κουβάρια.ο χάνι-χάλι απο το ζεμενό γνωστός κι ώς ρουφιάνος του σταθά άρχισε να τους τη λέει δημόσια κι ο πρόεδρος πέρασε τον χάνι -χάλι εκατό γεννεές στο fbook .ως πότε θα σβήνεις τις φωτιές πρόεδρε .στο ξανάπα μην τον αφήνετε τον κοντό να μιλάει.δώστε του τσαρούχια να φτιάχνει.μην υποτιμάς τον εαυτό σου καλύπτοντας κάποιον που ξέρεις σας βρίζει κάθε μέρα πισώπλατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γέροντα του Διστόμου είσαι για γέλια και για κλάματα...αφού έχεις «σκελετούς στην ντουλάπα σου» και είναι πιθανόν ότι κάποια στιγμή θα βγουν στην επιφάνεια και θα εκτεθείς ανεπανόρθωτα...αλλα ποιος την εχασε την τσιπα για να την βρεις εσυ...ο κατσαμπίνης ,ο μιχος ,ο μπακουρος ή ολοι οι αλλοι δημ.σύμβουλοι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή