Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Αλήθειες και ψέματα για την κατάσταση της Λάρκο

ου Χάρη Φλουδόπουλου
Την περασμένη Παρασκευή η τιμή του νικελίου έκλεισε στα 8650 δολάρια ο τόνος, έχοντας χάσει πάνω από 41% από τις αρχές του έτους. Τον περασμένο Ιανουάριο η τιμή συμβολαίου τρίμηνης παράδοσης νικελίου ήταν στα 14823 δολάρια…
Με την τρέχουσα χαμηλή τιμή του νικελίου στις διεθνείς αγορές η μοναδική ελληνική βιομηχανία του κλάδου και μία από τις λίγες που υπάρχουν στην Ευρώπη, χάνει για κάθε τόνο που πουλάει περίπου 5800 δολάρια καθώς το κόστος παραγωγής της ξεπερνά κατά πολύ τις 14000 δολάρια τον τόνο. Με την ημερήσια παραγωγή της Λάρκο να είναι κάτι λιγότερο από  50 τόνους, η Λάρκο οδηγείται να χάνει κάθε μέρα λειτουργίας της σχεδόν 300 χιλιάδες δολάρια, ή αλλιώς σε μηνιαία βάση οι ζημιές της ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ.
Το θέμα ανέδειξε προ ημερών το Capital.gr σημειώνοντας ότι η ιστορική βιομηχανία με την πορεία που ακολουθεί οδηγείται σε ετήσιες ζημιές της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στη βιομηχανία, οι οποίοι υποστήριξαν ότι χρησιμοποιούνται ψευδή στοιχεία και ότι στοχοποιείται αδίκως η ιστορική βιομηχανία. Στη συνέχεια της ανακοίνωσης βεβαίως, δεν παρουσιάζεται κανένα απολύτως στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι ψευδή. Ούτε καν δίνεται κάποια απάντηση για τα κόστη λειτουργίας της Λάρκο και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η εταιρεία με βάση τις διεθνείς τιμές πώλησης του νικελίου.
Να θυμίσουμε ότι με βάση το δημοσιευμένο ισολογισμό η Λάρκο έκλεισε το 2014 με ζημιές 75 εκ. ευρώ ενώ στο εξάμηνο οι ζημιές της εταιρείας ήταν στα 29 εκ. ευρώ.
Πραγματικός εχθρός η αδράνεια
Οι εργαζόμενοι πάντως στην ανακοίνωσή τους κάνουν μια σωστή επισήμανση όταν λένε ότι η Λάρκο τιμολογείται ακριβά για το ρεύμα που καταναλώνει. Πράγματι το θέμα του υψηλού κόστους ενέργειας έχει αναδειχθεί με το Capital να έχει πρωτοστατήσει με την αρθογραφία του επισημαίνοντας την ανάγκη η ελληνική βιομηχανία να έχει ενεργειακό κόστος τέτοιο που να της επιτρέπει να συμμετέχει επί ίσοις όροις στο σκληρό διεθνή ανταγωνισμό. Όμως είναι άραγε στην περίπτωση της Λάρκο το ακριβό ρεύμα η αιτία για τις ζημιές που καταγράφει η υπό κρατικό έλεγχο εταιρεία; Η απάντηση είναι όχι, αφού η Λάρκο επί της ουσίας έχει σταματήσει, εδώ και πολύ καιρό, να πληρώνει στη ΔΕΗ το συνολικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ενώ  εσχάτως -όπως αποκάλυψε πρόσφατα η διοίκηση της ΔΕΗ- αδυνατεί να ανταπεξέλθει ακόμη και στο διακανονισμό που συμφώνησε. Ίσως εάν το τιμολόγιο που χρέωνε η ΔΕΗ ήταν χαμηλότερο, οι ζημιές να ήταν μικρότερες. Όμως αντικειμενικά κάθε καλόπιστος παρατηρητής αντιλαμβάνεται ότι η ελληνική βιομηχανία νικελίου για να γίνει βιώσιμη θα πρέπει να αλλάξει πολλά.
Και σίγουρα η λύση δε βρίσκεται στην "κατασκευή εχθρών" και στη στοχοποίηση όσων επισημαίνουν το πρόβλημα. Μια ματιά στους δημοσιευμένους ισολογισμούς, πείθει ακόμη και τον πλέον άσχετο με το θέμα, ότι εάν δεν υπάρξουν δραστικές αλλαγές και άμεση κινητοποίηση, η ιστορική βιομηχανία κινδυνεύει να περάσει οριστικά στην ιστορία.
Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι απαιτούνται μια σειρά από δράσεις και μέτρα που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή από όλους τους μεγάλους ιδιωτικούς βιομηχανικούς ομίλους της χώρας, που συνεχίζουν να επιβιώνουν παρά την εγχώρια οικονομική κρίση αλλά και την δυσμενή συγκυρία στις παγκόσμιες αγορές. Τι έχουν κάνει όλοι οι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι της χώρας; Έχουν προχωρήσει σε περιορισμό του κόστους παραγωγής, σε αύξηση της παραγωγικότητας των μονάδων τους, έχουν υλοποιήσει επενδύσεις για βελτιστοποίηση της παραγωγής αλλά και για εξοικονόμηση ενέργειας ενώ παράλληλα πολλές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό των γραμμών τους.
Αυτά έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, από βιομηχανίες που θέλουν να συνεχίσουν να υπάρχουν και να αντέξουν τον ανηλεή ανταγωνισμό στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον της αγοράς. Αντίστοιχες κινήσεις πρέπει να γίνουν και από τη Λάρκο σε πολλά επίπεδα: σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσειςΆγκυρα υπάρχει η δυνατότητα με εκτεταμένες επενδύσεις το κόστος των οποίων μπορεί να ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, το κόστος παραγωγής να πέσει ακόμη και κάτω από τα 8000 δολάρια ο τόνος. Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο να μειωθεί το κόστος παραγωγής πάνω από 40%. Εάν συμβεί αυτό τότε ναι η Λάρκο μπορεί όχι απλά να επιβιώσει αλλά να ξαναγίνει μια εταιρεία πρωταγωνιστής.
Επί Μποδοσάκη και προτού κρατικοποιηθεί, η Λάρκο ήταν μια βιομηχανία που λειτουργούσε υποδειγματικά και κάθε χρόνο προσλάμβανε τους αριστούχους μεταλλειολόγους μηχανικούς του Πολυτεχνείου. Και ίσως να αποτελεί συμβολικό σημάδι των καιρών ότι πριν από λίγους μήνες έφυγε από την εταιρεία και ο τελευταίος αριστούχος μηχανικός που είχε προσληφθεί επί εποχής του ιδρυτή της βιομηχανίας. Πλέον η εταιρεία είναι ανάγκη να εκσυγχρονιστεί, να αλλάξει επιστρέφοντας στις ρίζες αριστείας και να ακολουθήσει τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο και την Ελλάδα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας.
Μόνο εάν συνειδητοποιηθεί ότι υπάρχει πρόβλημα, μπορεί η εταιρεία να έχει μέλλον. Αλλιώς ο πραγματικός εχθρός είναι η αδράνεια...

18 σχόλια:

  1. Αφήστε το Φαίλο….. Γιαννέλο ήσυχο, ο Ακροδεξιοβασιλικός ΤζιτζιΆδωνης που μας έλεγε να ψηφίσουμε ήταν Αστραχάν. Ο κόσμος γνωρίζει και καταλαβαίνει πότε πρέπει να δίνει ένα μάθημα στα φασιστόμουτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιαννελος...... Καλός άνθρωπος. Μπουχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπουλντόζα στις ταβέρνες του Σχινιά!
    Οι πρώτες τρεις από τις οκτώ αυθαίρετες ταβέρνες στην παραλία του Σχινιά αποτελούν παρελθόν. Συνεργεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προχώρησαν «αθόρυβα» την προηγούμενη εβδομάδα στην κατεδάφισή τους, υπό την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.
    Το ακούσατε λεβέντες της Αντίκυρας? Το άκουσες Νικολάκη? έρχεται....¨οσονούπω¨ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα λιάζεται στον φάρο μετά. Ήθελες να δώσεις και συνέντευξη εσύ και ο άλλος από την Αράχοβα τρομάρα σας. Απατεώνες και τομάρια του κερατά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγινε συγκεντρωση χθες στην Αντικυρα με τους καταστηματαρχες.Την ευθυνη ειχε η κ αντιδημαρχος και για μια φορα ακομα τα εκανε μπαχαλο.Εκανε συγκεντρωση 11πμ η ωρα η οποια ξεκινησε στις 13 μμ ευτυχως την ιδια μερα.
    Εμφανιστηκαν στην συγκεντρωση και οι καταστηματαρχες που δεν ειχε καλεσει γιατι ηθελε να περαση το κλιμα που ηθελε αλλα δεν της βγηκε.
    Δεν ειχε καλεση την λιμενικη επιτροπη η οποια ειναι η πιο αρμοδια απο ολους για το θεμα γιατι ενω η ιδια εισηγηθηκε τον διορισμο τους δεν μπορει να τους φερει βολτα με αποτελεσμα να αποκαλουν αχρηστους
    Οι επαγγελματιες που βλεπουν οτι δεν γινετε η δοτλεια τους εχουν αρχιση να καταλογιζουν ευθυνες στον Δημαρχο τον οποιο αποκαλουν ανηπαρκτο και αχριστο.
    Και εκει που δεν ξεραμε τι να κανουμε ως απο μηχανης θεος πεταχτηκε ο μονιμος παρανομος ο δημοτικος συμβουλος ο Νικολακης και μας ειπε οτι οπως για ολα τα αλλα ετσι και τορα φταιει ο Μιχος
    Ετσι λοιπον φυγαμε απο την συγκεντρωση και ζησαμε εμεις καλα και ικανοποιοιθηκε και η κ αντιδημαρχος που δεν φταιει σε τιποτα γιτι δεν ξερει τι της γινετε και το απεδειξε και χθες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 23/12/ 2015 12:51Συμφωνο και επαυξανω σε οτι γραφεις για την συναντηση
    Πραγματικα το κοριτσι ειναι εκτος τοπου και χρονου
    Επρεπε να δεις τα μουτρα τους οταν εμφανιστηκε στην σηναντηση ο ακαλεστος κυριος Μπουγαλης
    Το κουμαντο το κανουν Σωτηριου (παντα δια αντιπροσωπου) Βαλαουρας εν αγνοια του λιμενικου ταμειου
    Οι ανθρωποι ειναι για γελια και για κλαματα μαζι
    Το μυαλο τους ειναι ολο στην παρανομια και πως να καταλογιζουν ευθυνες σε αλλους
    Μεχρι και ο Καστελο τους τα εψαλε
    Δεν μπορω να μην αναφερθω στην τοποθετηση του Προεδρου μας του Μελετη που με την σοβαροτητα που τον διακρινη ειπαι οτι επειδη η Αντικυρουλα μας καταστραφηκε απο την αεροπορια και το αλουμινιο να ζητησουμαι απο την κυβερνηση να την εξερεση απο το γραμμα του νομου
    Αυτα και αλλα τοσα φιλε μου και τι αλλο θα δουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν ειχα ξαναβρεθη σε συγκεντρωση για καποιο λογο Ρε παιδια .....Λιλικα και ...Μελετης. Μιλαμε για διδιμο ...θανατου.Τι επιτυχια ηταν αυτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, το θέμα είναι ένα: θα εφαρμοστεί ο νόμος ή θα περάσει αυτό που επιζητούν τα προαναφερόμενα ¨λαμόγια¨, δηλαδή στο όνομα της τοπικής ανάπτυξης-όπως την εννοούν αυτοί, τίποτα δεν θα αλλάξει και άρα "αλ τσαντίρ" εικόνες στην παραλία της Αντίκυρας;;;; Δυστυχώς για το χωριό, <> από άσχετους και ΜΗ επαγγελματίες .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΨΆΧΝΕΤΑΙ. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΊΝΑΙ ΑΠΛΑ. ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΈΠΕΤΕ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΉΡΧΕ Ο ΜΙΧΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΌΤΑΝ ΤΙΠΟΤΑ.ΓΙΑ ΟΤΙ ΓΊΝΕΤΕ ΦΤΑΊΕΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ.
    ΛΑΥΡΑΚΙ ΜΗΝ ΤΟ ΚΟΨΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ποιος μιχος κ μαλακιες ο ανύπαρκτος και κομπλεξικός δημαρχος που ειναι; μονο το μισθό του και την Αράχωβα τον νοιάζει.
    Γιανελο πάλι μαλάκια έκανες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ποιος μιχος σας φταιει βρε κακομοιριδες που σας αποκαλει κι ο αλλος ε ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΔΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Νταηντάς=σταθερή αξία! Αλλά καλά κάνει το αρχιλαμόγιο-γιατί τέτοιος είναι, αφού οι αντικυραίοι σαν κακομοίρηδες που είναι-έτςι δε τους αποκάλεςε;,τον αφήνουν ακόμα να ¨κανονίζει ¨για το χωριό και δεν τον έχουν ρίξει τουλάχιστον στη θάλασσα για να δούμε κι αν τα καταφέρνει στο κολύμπι όπως στα υπόλοιπα......ά ρε πάνα με στάχτη που του χρειάζεται.....όσο για τους υπόλοιπους τσάμπα μάγκες Αντικυραίους, καλά να πάθουν με τέτοια μυαλά που κουβαλάνε.....πως λέει;....κόψε φάτσα και βγάλε συμπέρασμα.....δέστε αυτούς που ψήφισαν να τους εκπροσωπούν στο δήμο και θα καταλάβετε....μελέτης-Νικολάκης-λιλίκα-ποπάρα......και το κακό συναπάντημα......βοήθειά σας και καλά ξεμπερδέματα.....
    Ά και κάτι τελευταίο, λέει μια παροιμία ¨τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους κώλους¨, και η Αντίκυρα για να αναπτυχθεί όπως πρέπει χρειάζεται τους κατάλληλους ειδικούς και όχι όλα τα τυχάρπαστο λαμόγια που είναι μόνο για ¨αρπαχτές¨ και κλωτσές.......


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και καλά αυτοί τη δουλειά τους κάνανε, δηλαδή παρεμπόδιση. Η κα Ρούλα δεν μπορούσε να τους διώξει και να συνεχίσει τη δουλειά της και να τελειώσει μέχρι το μεσημέρι τον έλεγχο; Σε ποιόν τα πουλάνε αυτά? ούστ πουλημένοι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βρήκαμε τώρα το Μίχο για εξιλαστήριο θύμα και πασπαρτού για όλα τα προβλήματα του Δήμου. Αντί να μετανιώνουμε που κάναμε δήμαρχο ένα κομπλεξικό και ανύπαρκτο ανθρωπάκι που το μόνο που ξέρει είναι να κορδώνετε σα γαλοπούλα όταν περπατάει για να κρύψει την ανυπαρξία του. Αλλά μάλλον δεν φταίει αυτός αλλά αυτοί που μας τον φόρτωσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τί είσαστε εσείς ρε μεγάλε, που σας τον φόρτωσαν; Μουλάρια;;;;;;;

      Διαγραφή
  15. 26 Δεκεμβρίου 2015 - 8:56 π.μ.Eυτυχως που υπαρχει ο κ.Μίχος και τα εκανε σαν τα μουτρα του, στο σωματειο , στην κοινοτητα της αντικυρας και σαν αντιδημαρχος στο δημο.... να πουμε στον ιερωνυμο- Πανελλήνια απαίτηση: «Να ανακηρυχθεί Άγιος ο Γιάννης Μίχος Τώρα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ένταξη ρε παιδιά αυτοί οι Αραχωβίτες μας έφεραν τον Πατσαντάρα και τον ψηφίσαμε! Ας πάει και το παλιάμπελο, παρόλα τα προβλήματα που είχε ήταν άνθρωπος με κύρος . Τώρα αυτόν τον Δήμαρχο τον τωρινό που τον βρήκαν; Δεν το ήξεραν ότι είναι ένα αποτυχημένο άτομο που χρωστάει παντού; Τον έφεραν για να τον βοηθήσουν να ξεχρεώσει. Και καλά αυτό, ότι ήταν βλάξ δεν το ήξεραν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γεωργακος. $$ Αχθος αρουτις
    $$.

    ΑπάντησηΔιαγραφή