Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ισλανδία - Ε.Ε.: Συγνώμη δεν θα πάρουμε



Του  Άρη Χατζηστεφάνου

           Μιλώντας πριν από σχεδόν πέντε χρόνια στα Επίκαιρα, ο Αντίτια Τσακραμπόρτι, επικεφαλής οικονομικού ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian, είχε συμβουλεύσει την Ελλάδα να «ακολουθήσει το δρόμο των Βίκινγκς». Η απόφαση της ισλανδικής κυβέρνησης να μην διασώσει τις τράπεζες με χρήματα των φορολογούμενων και μάλιστα να προχωρήσει σε έμμεση εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος με παράλληλη υποτίμηση του νομίσματος και προσωρινούς περιορισμούς στη ροή κεφαλαίων θεωρούνταν ακόμη ως μια κίνηση ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου – παρά το γεγονός ότι είχε ήδη αποδώσει θετικούς καρπούς. Η Ισλανδία βέβαια δικαιώθηκε, όπως και το σύνολο των χωρών που αμφισβήτησαν τις συνταγές λιτότητας του ΔΝΤ, αναγκάζοντας ακόμη και το διεθνή οικονομικό οργανισμό να αποδεχθεί δημοσίως ότι ο πιο «ατίθασος» μαθητής ήταν ο μόνος που θριάμβευσε, σε μια Ευρώπη που βυθίζεται ακόμη στην ύφεση, την ανεργία και την απόγνωση.
     Οι «Βίκινγκς» όμως φαίνεται ότι δεν αρκούνται στην οικονομική ανταρσία και αποφάσισαν να λύσουν κάβους και να σαλπάρουν ακόμη πιο μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Ζίγκμουντ Γκούνλαγκσον, ετοιμάζεται ...
νομοσχέδιο το οποίο θα ακυρώνει την αίτηση ένταξης της Ισλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο και αν επιχείρησαν τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης να υποβαθμίσουν την πληροφορία, η είδηση αποτέλεσε ράπισμα για τις Βρυξέλλες αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η λάμψη των ευρωπαϊκών θεσμών, που μαγνήτιζε τις μικρές χώρες της Ευρώπης όπως μια λάμπα τα έντομα, έχει αρχίσει να θαμπώνει επικίνδυνα.
         Οι σχετικές διαδικασίες ένταξης είχαν παγώσει ήδη από τον Απρίλιο του 2013 όταν το συντηρητικό κόμμα της Ανεξαρτησίας και το Κεντρώο κόμμα της Προόδου σχημάτισαν κυβέρνηση συνασπισμού. Το νομοσχέδιο μάλιστα είχε κατατεθεί πριν από το καλοκαίρι για ψήφιση αλλά η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε καθώς η αντιπολίτευση ζητούσε να παραπεμφθεί σε δημοψήφισμα.
     Παρά το γεγονός ότι οι πρωτεργάτες της ακύρωσης προέρχονται από τις συντηρητικές παρατάξεις της χώρας, ο ευρωσκεπτικισμός τους δεν έχει καμία σχέση με τα ακροδεξιά, ξενόφοβα και ρατσιστικά κόμματα της Ευρώπης, όπως το βρετανικό UKIP, τα οποία ζητούν διακοπή των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο και αν προσπάθησε μάλιστα ο ηγέτης του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, να παρουσιάσει την στάση της ισλανδικής κυβέρνησης σαν σύμπλευση με τη δικές του θέσεις, η απόφαση των Βίκινγκς διέπεται από εντελώς διαφορετική λογική.
     Η σύγκρουση με την ΕΕ ξεκίνησε από την προσπάθεια των Βρυξελλών να επιβάλλουν ποσοστώσεις στον τομέα της αλιείας, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Στη χώρα των ψαράδων όμως μια τέτοια κίνηση ισοδυναμεί με ολομέτωπη επίθεση στη «βαριά βιομηχανία» της Ισλανδίας. Σύντομα όλο και μεγαλύτερο τμήμα των Ισλανδών συνειδητοποιούσε ότι η Ε.Ε έχει φτάσει να εκπροσωπεί το αντίθετο από όσα κατάφερε τόσα χρόνια η χώρα τους, αμφισβητώντας την οικονομική ορθοδοξία των αγορών. Με ρυθμούς ανάπτυξης που από το 2013 ξεπερνούν το 5%, η ισλανδική οικονομία εντάσσεται στους πρωταθλητές κόσμου αφήνοντας πίσω της ακόμη και τη Γερμανία -τον μεγάλο ωφελημένο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
      Πολύ σημαντικότερες όμως είναι οι διαφορές στην κοινωνική πολιτική αλλά και τη δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας. Όπως εξηγούσε παλαιότερα στα Επίκαιρα ο Γιώργος Νικολαϊδης, διευθυντής Ψυχικής Υγείας και κοινωνικής Πρόνοιας στον Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού, όταν το ΔΝΤ και η ΕΕ ζητούσαν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να περικόψουν τις δαπάνες για την υγεία έως και κατά 30%, η Ισλανδία αποφάσισε να τις αυξήσει. Οι υπηρεσίες υγείας μάλιστα κάλεσαν ερευνητές από τη Φινλανδία και τη Σουηδία, που είχαν αντιμετωπίσει παρόμοιες οικονομικές κρίσεις, και τελικά αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυξήσεις δαπανών στην υγεία, κυρίως για τα παιδιά. Παράλληλα το σύνολο των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας αυξήθηκε από τις 280 εκατομμύρια κορόνες ( 2.2 δις ευρώ) στα 379. Η λογική του Ισλανδού υπουργού Υγείας ήταν ότι σε περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ο πληθυσμός έχει αυξημένες ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Τα αποτελέσματα ήταν τόσο θεαματικά ώστε η χώρα έγινε αντικείμενο μελέτης από επιστήμονες από όλο τον κόσμο που παρατηρούσαν έκπληκτοι ότι ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία μια τραπεζική κρίση δεν ακολουθούνταν από αυξήσεις αυτοκτονιών και καρδιαγγειακών παθήσεων.
      Οι ατίθασοι Ισλανδοί όμως βρέθηκαν στον αντίποδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε ότι αφορά τη λειτουργία της ίδιας της δημοκρατίας. Καθώς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ κατηγορούνταν όλο και συχνότερα για αντιδημοκρατικές διαδικασίες και εκχώρηση εξουσιών σε τραπεζίτες και εκπροσώπους ισχυρών λόμπι, η Ισλανδία πραγματοποιούσε συνεχή δημοψηφίσματα. Θέματα, που μέχρι σήμερα αποτελούσαν αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα των υπουργείων οικονομικών και των κατ’ όνομα ανεξάρτητων κεντρικών τραπεζών, πέρασαν στη δικαιοδοσία των ίδιων των πολιτών θέτοντας ένα δημοκρατικό προηγούμενο το οποίο δεκάδες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αποκρύψουν από τους δικούς τους ψηφοφόρους.
    Προφανώς, η απόφαση της ισλανδικής κυβέρνησης να διακόψει οριστικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε δεν θα έχει άμεσες οικονομικές ή πολιτικές επιπτώσεις για τη λειτουργία της Ένωσης. Όταν ακόμη και η Ελλάδα θεωρείται ασήμαντο μέγεθος για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, είναι προφανές ότι μια χώρα 325.000 κατοίκων, δεν υπάρχει καν στον χάρτη των ευρωπαίων κομισάριων. Σε αντίθεση μάλιστα με την περίπτωση της Ουκρανίας, όπου η μερική μόνο διακοπή διαπραγματεύσεων με την ΕΕ οδήγησε στην πραξικοπηματική ανατροπή της Κυβέρνησης στο Κίεβο, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο δεν έχουν κανένα λόγο να αντιδράσουν τόσο βίαια απέναντι στους Ισλανδούς ψαράδες. Σε επίπεδο εντυπώσεων όμως, πρόκειται ίσως για το ισχυρότερο πλήγμα που έχει δεχθεί το κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη δημιουργία της. Μια υγιής (για την ακρίβεια σχεδόν η μοναδική υγιής) οικονομία της περιοχής αρνείται να έχει οποιαδήποτε σχέση με μια ένωση που δυσκολεύεται πλέον να κρύψει την αποτυχία της.

από τα «Επίκαιρα»

13 σχόλια:

  1. ΔΗΜΟΣ Δ.Α.Α. Εχει χαθει η μπαλα. Ποσα παρακεντρα αποφασεων υπαρχουν ρε παιδια.Στην πρωτευουσα ειναι γνωστα τα προσωπα.Προεδρος-Αντιδημαρχος-Ντορακιαςκλπ Δεν τους περναγε με τονΠατσανταρα/Κυρια/υποτακτικο[ δηλ εδω ειχαμαι Πατερα-Αδελφη-Αγιο Πνευμα] και την εκαναν για ν'αχουν εξουσια.Στο Διστομο προσπαθη οΑντιδημαρχος οπως και στο Στειρι αλλα τους εχουν στην απεξω.Στην Αντικυρα γης Μαδιαμ Η Αντιδημαρχος προσπαθη αλλα δεν μπορη να ξεφυγη απο την επιροη του αποστρατου ο μεγαλοπαραγοντας τελικα οπως ηταν φυσικο βρηκε τροπο να επιρεαζει τις αποφασεις ΄στον Δημο και να εχει ρολο στην Παραλια[συζ. συμβουλου Τοπ. Ενοτητας δηλ .ειναι οπως λεμε Αντ- Αυτης] ο Νικολακης εχει την δικητου ομαδα βγαζοντας τις υποχρεωσεις του ο Προεδρος του Τοπικου απομονομενος.Τα ΣΥΡΙΖΑΚΙΑ που εχουν ολη την ευθυνη για οτι γινετε μαλλον ΔΕΝεχουν ΚΑΤΑΛΑΒΗ τι γινετεΑν παμε και απο ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ μερια εκει να δεις. Δεν εχουν χασει μονο την μπαλα αλλα τον Διευθυνον Συμβουλο.Κ ΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΜΟΝΟ 5 ΜΗΝΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρόϊδρε να παγαίν(ει)ς να τα λές στουν αδερφοπτός στου χάν(ι) για να σι δουξάζ.
    Άκου “πλήρη διαφάνεια σε ότι αφορά τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου” Μ’ λές οτ’ βάλαν του λύκου να φλάει τ΄ς προυβατίνις. Αμ άμα ήταν έτσ’ θα μας λέγατ’ κι για του πάρκιν’ στ’ ν’ αράχουβα που τα κάματ’ τσουρβά κι τα χριστούγινα κόβαν μουνέδα χουρίς απουδείξεις . Ήθηλα όμους να σι ρουτήσου, στου «κράμα» στ’ ν’ αντίκυρα βά(ζ)εις κι τ’ ν’ αντιδήμαρχου μι τουν «έρχιτ’ ου νίκους φλαχτίτι»; Γιατί άμα πιριμέν’ς να σι ενημιρώσ' αυτή πρέπ' να πάς προυί για να συνουηθείς π' θ' άνε λαμπικαρισμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΟΥΙΖ -Εδω Δημαρχος εκει Δημαρχος ΠΟΙΟΣ ειν'ο Δημαρχος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΦΙΛΕ ΚΟΥΙΖ.ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΒΡΕΙΣ . ΕΔΩ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΠΕΡΔΕΥΩΝΤΑΙ. ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΕΖΟΤΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΗ ΜΕ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΥΡΑ ΚΑΙ ΦΤΟΥ ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ο ξενοδόχος παίρνει κάτι πρωτοβουλίες σαν αυτή να πάει βόλτες με τον παραλιακό πασοκτζή που δείχνουν ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου,μην ξεχνάμε και την γκάφα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.Απο την άλλη ο πρόεδρος βλέπει τον χαραλάμπη να δουλεύει,ο χαραλάμπης ΄ξέρει ότι δήμαρχος δεν βγάινει χωρίς τον πρόεδρο οπότε τα παλιά γειτονάκια το πάνε σόι το βασίλειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Του χειρότερου πράμα σι τούτ τ’ ζουή είνι να μη σ’ βγάλνε ζάτζα. Να μη σι πάρνε στου μιζέ δηλαδή κι σι προυγκάνε έ(χ)εις δεν έ(χ)εις δίκιου. Άμα κανταντί(σ)εις αυτού μάζουτα κι φεύγα γι΄αλλιώς θα σι γλείψ’ η μαιμού, θα έρχουν τα μκρά πιδια να σ’ πιάνε του βρακί κι να σι προυγκάνε. Ου μέγας πρόϊδρος δω κουντά είνι. Μία έβριζ τουν αραχουβίτ δήμαρχου πρίν τουν καλλικράτ’ . Μία έβριζ τον πατσαντάρα που αυτός , μι κατ αθηναίους, ήφερ’. Κοντά ξέθαψ’ του γκουντό που έκαν’ τιμινάδες στου αγιονόρος για ν’άχει καλά του γιουργάκι, αφου όμως πρώτα τακίμιας με τ’ ν΄νιστικιά μεθούκλου. Τώρα κουρουιδεύ’ τουν δήμαρχου ότι είνι λιψός . Σι λίγου τουν λέπου να λέει στ΄ν’ αγουρά ότι θα γίν’(ει) πρόεδρους τα’ Ουλιμπιακού κι κουντά ……………. απουλάτητουν για τα ρότζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανωνυμε των 12+24 Μην κανεις ονειρα τρελα Χαμενη ιστορια Ο Προεδρος τελιωσε Τον πηραμε χαμπαρι Χωρια οτι κουβαλαει στην πλατη του ΠΑΡΚΙΝΚ-ΠΡΟΙΝ ΠΟΛΙΣΜΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ-Α.Ε. ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ[αυτα που γινοντε τωρα ξεπερνουν καθε προιγουμενο]-ΚΟΚΑ~ΚΟΛΛΑ- ΚΛΠ Ο Χαραλαμπης κανει λαθος συμαχιες-τον βαρενει η συμπεριφορατου προς τον Πατσανταρα-το εργολαβικο παρελθον του επι Πατσανταρα[τον καλειπτη συμβουλος τις αντιπολιτευσης.μεχρι ποτε ομως;] -η αναμηξη του σημερα σε πραγματα που δεν πρεπει[Α.Ε.] -η αλαζωνια του γενικοτερα.Κρατα αυτα που σου λεω τορα και θα με θυμηθης αργοτερα.ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΟΜΕΛΕΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙΣ ΑΥΓΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 5 χρόνια είναι παιδιά.θα περάσουν.ο τσουπάνης έχει μεγάκλο καημό με τον δήμαρχο και τονν πρόεδρο.αναφέρθηκε ακόμη και σε πεθαμένους ο άθλιος.αυτό φτάνει ια να καταλάβετε πόσο βρώμικος είναι.για την ιστορία ο δήμαρχος δεν έχει καμιά σχέση με το πάρκινγκ κι ο πρόεδρος το ίδιο αφου όταν έινε κανένας τους δεν ήταν σύμβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το νερο στο διστομο και στο στειρι το βγαζει ακατάλληλο ο αντιδήμαρχος Διστόμου. Χωρίς να υπαρχει ενημέρωση στους δημότες. Ποτε θα μας ενημερώσει η δημοτική αρχη; Οταν θα αρχίσουν οι γαστρεντεριτιδες; Ξυπνήστε ανηπαρκτοι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ρε βρουμνιάρ’ για πιανούς πιθανές κρέν(ει)ς; Πότι τ’άβανα μ’ αυνούς π’ μας σχαθήκαν κι φύβγαν; Ποιος είνι άθλιος βρε τσακάλ(ι), όποιος σ’ λέει τα στραβάς ή εισείς π’ μας πιρνάτι για ζλάπια; Όσο για τ’ ν ιστουρία, κι οι δυό είνι αλ(ι)μέν(οι) μέχρι τα’ αυτιά. Ο ένας χρουστάει στου Λεόντιου κι ου άλλους στουν ψ’λό. Για τηράτε ποιοι πήγαν να κβιντιάσνε μι αυνούς π’ όχνε του πάρκιν, κι από τότ(ι) μούγκα, άχνα, αλλά του μαγαζί δλεύ και μαζεύ λεπτά. Ούλ(οι) είν(ει) αλ(ει)μένοι, μουναχά κίνου του κτόπραμα ου ανλμπάν(η)ς που του κορουΪδεύνε οτ΄θα τουν κάνε δήμαρχου, τρουμάρατ, είν(ει) καθαρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ποιός να σε ενημερώσει στο ΣΤΕΙΡΙ για το νερό ο προεδρούλης? για να μαζεύει τα κεριά απο τα μανουάλια καλός είναι, ο διανοούμενος σύμβουλος ειναι στην Αθήνα και ψάχνει να βρεί ρεμπούκλικο καπέλο για τις απόκριες και μας μένει μονο ο λαγοπόδαρος.... Αυτός δικαιολογείται γιατί μας διώξαν τον Παππά απο το χωριό και ασχολείται με το θέμα αυτό τώρα Πάντως για καλό και για κακό πείνετε εμφιαλωμένο νεράκι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΟΝΟΜΑΖΕΙΣ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΥΒΡΙΣΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ-ΠΡΟΕΔΡΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βλεπω οτι εσεις οι 'ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ' ανωνυμε των 2:36πμ αποκτησατε ευεσθησιες και Δημοκρατικη συνηδηση.Οταν ο Προεδρος και η αλλη με το ποτηρη στο χερι εβριζαν και απηλουσαν τονπρωιν Δημαρχο τον συνδικαλα και οποιον τους στεκεται εμποδιο σε αλλο μπλοκ που το ειχαν και μονοπολιο που ησουν; Εμεις που γραφουμε στον ΛΑΒΡΑΚΑ εκτος μεμονομενων περιπτοσεων δεν βριζουμαι ΚΡΗΤΙΚΗ κανουμαι ισος λιγο αυστηρη αλλα ειναι κρητικη που ισωενοχλη αλλα τι να κανουμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή