Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί έχει άδικο η κυβέρνηση και γιατί πρέπει να τη στηρίξουμε

Tου Άρη Χατζηστεφάνου

                  Τελικά θα κατέβουμε στο Σύνταγμα να στηρίξουμε την κυβέρνηση, με ρωτούν από το πρωί πολλοί φίλοι και αναγνώστες. Η απάντηση δεν μπορεί να στηρίζεται στο θυμικό. Στους δρόμους δεν κατεβαίνεις επειδή «τα πήρες στο κρανίο» αλλά για να πετύχεις συγκεκριμένους στόχους. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.
    Υπάρχουν ορισμένα σημαντικά προβλήματα στην ακολουθούμενη οικονομική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, τα οποία πηγάζουν από την ευρω-λαγνεία της και την μέχρι στιγμής απόφαση να μην προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές.
    Όπως εξηγούσε ο James Meadway, από το New Economic Foundation, οι δυο βασικές προτάσεις του Γ. Βαρουφάκη, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν διαγραφή χρέους, πάσχουν σε σημαντικά σημεία τους.
    Καταρχήν η πρόταση του ελληνικού υπουργείου οικονομικών προβλέπει ότι το χρέος που κατέχει η ΕΚΤ θα ανταλλαγεί με «διηνεκή ομόλογα» (perpetual bonds), για τα οποία η Ελλάδα θα πληρώνει μόνο (χαμηλούς) τόκους, χωρίς να αποπληρώνει τα κεφάλαια δανεισμού. Κατά....
δεύτερον ο Βαρουφάκης φαίνεται να προτείνει ανταλλαγή του χρέους με «ρήτρα ανάπτυξης», το οποίο σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αρχίσει την αποπληρωμή μόνο όταν η αύξηση του ΑΕΠ ξεπερνά ένα ποσοστό (πιθανότατα το 3%).
    Όπως εμμέσως πλην σαφώς είχε προβλέψει ο Meadway και αρκετοί ακόμη οικονομολόγοι, μετά την πραξικοπηματική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εναντίον της Ελλάδας η ελπίδα να συμπράξει η ΕΚΤ στο πρώτο σκέλος της πρότασης αποτελεί χίμαιρα. Με τη στάση της η ΕΚΤ απέδειξε ότι αποτελεί τυφλό όργανο του Βερολίνου με αποστολή να συνθλίβει οποιαδήποτε χώρα τολμά να ξεστρατίσει από τη γραμμή του οικονομικού Ράιχ.
    Εξίσου προβληματική είναι όμως και η δεύτερη πρόταση, η οποία στην πράξη προϋποθέτει και υπονοεί την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1.5%. Το πρωτογενές πλεόνασμα να θυμίσουμε είναι η διαφορά ανάμεσα σε αυτά που μπαίνουν στα κρατικά ταμεία (π.χ από φόρους) και σε αυτά που δαπανώνται – χωρίς να συνυπολογίζονται οι τόκοι για την αποπληρωμή των δανείων.
   Θεωρητικά, εκτιμά ο Meadway, o ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να πετύχει το συγκεκριμένο στόχο με τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος – ουσιαστικά βάζοντας τους πλούσιους να πληρώσουν. Αυτό που δεν θέλησε δηλαδή να κάνει καμία κυβέρνηση από δημιουργίας του ελληνικού κράτους πρέπει να γίνει σε διάστημα λίγων μηνών ενώ η χώρα βρίσκεται με το περίστροφο του Βερολίνου στον κρόταφο και ενώ αυτοί που χρωστάνε ελέγχουν το σύνολο των καθεστωτικών ΜΜΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κυβερνητικό κόμμα που μπορεί και επιβάλλεται να το τολμήσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα τα καταφέρει – και σίγουρα όχι στα χρονικά περιθώρια που έχει μπροστά του.
    Αν όμως η μεταρρύθμιση αποτύχει ή καθυστερήσει η μόνη εναλλακτική είναι νέος κύκλος λιτότητας, που θα υποσκάψει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα την πολιτική δύναμη της κυβέρνησης.
   Ας μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι συνήθως δεν εξεγείρονται στο αποκορύφωμα μιας κρίσης αλλά όταν καταποντίζονται οι ελπίδες τους. Και αυτή τη στιγμή ελπίζουν.
    Στην ουσία του όμως το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτικό. Όπως εξηγούσε και ο Πολ Κρούγκμαν, στο πλαίσιο της ευρωζώνης τα χέρια της Ελληνικής κυβέρνησης είναι δεμένα - για αυτό άλλωστε και ο ίδιος παρομοίαζε πάντα το ευρώ σαν ένα «ζουρλομανδύα». Όσο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται υπό την ομηρεία της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας, καμία κυβέρνηση δεν έχει ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά στα χέρια της. Ο εκάστοτε πρόεδρος της ΕΚΤ θα προκαλεί μια τραπεζική κρίση και θα απειλεί να ανατρέψει την κυβέρνηση σε διάστημα λίγων ημερών.
    Ας μην ξεχνάμε ότι στελέχη της Deutsche Bank δήλωναν ότι «είτε θα αλλάξει το (ευρωπαϊκό) Status Quo ή η ελληνική κυβέρνηση». Και μπορούμε να υποθέσουμε ότι απλώς δίνουν εντολή να συμβεί το δεύτερο.
Προφανώς και μέσα στο πλαίσιο της ευρωζώνης μπορεί να επέλθει μια σοσιαλδημοκρατικού τύπου βελτίωση των συνθηκών για την ελληνική κοινωνία. Οι οικονομικές ελίτ της Ευρώπης το γνωρίζουν και θα μπορούσαν να συναινέσουν σε μια προσωρινή χαλάρωση – πριν προχωρήσουν δηλαδή σε μια νέα επίθεση εναντίον των εργαζομένων σε μερικά χρόνια. Σήμερα όμως δεν έχουν κανένα λόγο να το κάνουν εάν η Ελλάδα δεν τους απειλεί με μονομερή διαγραφή του χρέους, έξοδο από το ευρώ και εθνικοποίηση των τραπεζών.
   Σημαίνουν μήπως όλα αυτά ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην τύχη της αν διαφωνούμε με την μετριοπαθή στάση της; Ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει όλοι να είμαστε στους δρόμους σήμερα και κάθε ημέρα αποδεικνύοντας ότι δεν θα περάσει ο πραξικοπηματικός εκβιασμός της Ε.Ε.
   Στο παρελθόν πολύ πιο δεξιές και συντηρητικές κυβερνήσεις αναγκάστηκαν, υπό την λαϊκή πίεση, να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι απέναντι στους δανειστές τους. Πόσο μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος περιέχει εν σπέρματι αρκετά ριζοσπαστικά στοιχεία στους κόλπους του.
    Η μαχητική στάση στους δρόμους δεν σημαίνει αποδοχή της μετριοπάθειας ή της δικτατορίας της Ε.Ε. Σημαίνει ότι στηρίζουμε την κυβέρνηση αφαιρώντας της την επιλογή της συνθηκολόγησης.

από το «info-war.gr» μέσω του «iskra.gr»

8 σχόλια:

  1. Στον τσοπάνο έγινε μια δημοσίευση από τον πρόεδρο με το ψευδώνυμο ΕΞ ΑΘΗΝΩΝ, όπου περίπου παραδέχεται εμμέσως τις λάθος επιλογές του στα "δημοτικά"! Επειδή δεν τρώμε κουτόχορτο Στάθη και κυρίως θυμούμαστε (το ρόλο σου στην κόκα-κόλα κλπ), θα σε συμβουλεύαμε να είσαι πιο προσεκτικός απ εδώ και πέρα.....γιατί ξύπνησαν και τα λάχανα....ή αλλιώς.....το έξυπνο πουλί πιάνεται απ τη μύτη!
    Με την ευκαιρία, πως πάει η εταιρία security? Έπιασες κανένα καινούριο πελάτη κατά Αθήνα μεριά ( Πολύδροσο-Κηφισιά)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΤΙΚΥΡΕΕ: Εινε θεμα ποδαρικου στην Αντικυρα για ολα αυτα που συμβαινουν η ειναι γκαντεμιδες οι νεοι διοικουντες;Στην οδο Σωκρατους ακουσον- ακουσον ξεκουμποσαν λενε οι σωληνες τις αποχετευσης . Στον δρομο Παραλια διστομου -Αντικυρα εσπασε σε δυο σημεια ο αγωγος νερου. Σκαβοντας για να βρουν τη βλαβη εσπασαν απο απροσεξια τον αγωγο της αποχετευσεις.Ο Θεος εβαλε το χερι του και συνδεσαν σωστα τους αγωγους γιατι καταλαβαινετε αλλιως τι θα γινοταν. Εριξαν τσιμεντο να καλυψουν τις λακουβες στον δρομο αλλα δεν το πετυχαν με την πρωτη.. Ξαναριξαν καινουριο τσιμεντο και μαλλον το πετυχαν.ΠΡΟΣΟΧΗ οσοι κινηστε οδηγωντας η περπατωντας στον δρομο γιατι το ενα ρευμα κυκλοφοριας ειναι κληστο σε δυο σημεια.Αντε κι ο ΘΕΟΣ βοηθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τσύρ πρόϊδρε, στου τσουπάν(ι) στ΄ν΄αράχουβα δε βένε τίπτα απ΄τα ξόμπλια π΄στέλνου. Μ΄φαίνετ΄ τουν έϊς φταρώς’. Έλα όμους που τουτ΄ οι κουκαλουπούτσ’δες σ΄τ΄ν αντίκυρα δε σι σκιάζουντ’ ουτε θέλνε να τ΄ς διουρίεις. Αϊ μ’ όρχετ’ οτ’ θα στ’ αργάσνε του τουμάρ. Ούλα αυτά π’ κρύβς θα στα βγάλνε στου παζάρ. Κείνους ου χουντρός ου Συνδικάλας πτ’ όβγαλες τουν καρκίνου ούλα αυτά τα χρόνια, σ’ αγαπάει μ’ φαίνετ’ πουλύ , σα του χιόν(ι) στου κόρφουτ’.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 6:09 π.μ., είσαι άπαιχτος! Με το δικό σου γλαφυρότατο τρόπο μας ξεσηκώνεις! μην σταματάς , δώσε τα ρέστα σου..... όσο για τον πρόϊδρο(sic), και λίγα του λές......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ολα τα προηγουμενα χρονια βριζαν με σχολια τον προεδρο και τον συνδικαλα οπως τους λετε το ιδιο και τη γιατρινα της πανω πλατειας ενω ειχαν στη μπουκα το νικολα της παραλιας.Ολοι τους ηλθαν πρωτοι στα χωρια τους αρα μαλλον διαφημιση γινοταν.τωρα βλεπω αρχισαμε τα ιδια με χαρη.οποτε χαρη μην ανησυχεις.Ετσι βριζαν και τον Σταθα και σαρωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρε μουφλούσ’ 12:26 γιατί τ’ς κάνεις ουλνούς τσουρβά κι γιατί λές ότ’ βρίζουμ’ ; Μπάκι ίσει ου Πρόϊδρος κι τα λές για να σπά’ις του ντουρό; ιμένα άσιμι απ’ όξου γιατ’ δε βρίζου αλλά λέπου τα παράξινα κι τα λέου. Κάν’(ει)ς του φουκαρά του συνδικάλα ίσα μι τα μούτρα αφνού τ’ διπλοτριπλοπίτα τ’ πρόϊδρ’; Αυτός ου πρόϊδρος τουν είχι πιράσ’ του συνδικάλα τρεία χρόνια απ’ τ’ σκυλιού του γκόλου, μουνάχα φτούνους τουν έβριζ. Είνι η Πλασάτ’ τέτοια π’ δε χουνεύ’ ούτι τα ρούχατ’, κι όποιουν δεν τ’ κάν(ει) τα χατίρια τουν πιάν(ει) εχτρό ,γι’ αυτό κι δεν έχ’(ει) ΄φίλς’ κι πάει απάνου κατου στ’ν αγουρά σα χασαπόσκ(ι)λου, γι’ αυτό κι τακίμιας μι τουν Σταθά, γιατί κι κείνους ίδιους είνι χουρίς φίλ’ς κι ΑΧΑΡΙΣΤΟΥΣ. Τ’ γιατρέσα μη τ’νε βένεις στου στόμας γιατι αυτή , ούλοι τν’αγαπάμι κι απ’ ουφτή κρεμόμαστ’ ούλοι, άμα αρουστήσουμ’ αυτή θα μας τεράξ. Όσο για το αλμπανόπλου , τ΄αγαπάμι ούλοι γιατ’ είναι κτός κι αγαθός π’ σας βαίνει μπέσα, άμα κάθετ’ μι σας είνι σα να βαίνει τ’ φουτιά μι τ’ άχυρα, θα τ’ τα κάψ’(ει) τ’ αχαμνάτ’ . Ξέχασα του νίκου τ’ς παραλίας , αυτός δε μπάει ούτι στου πιρίπτιρου χωρίς να πλερωθεί, αλλά κι αυτός ας πληρώσ’(ει) αυτά π’ χρουστάει κι θα ιδούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε μια ομαδα στο φατσοβιβλιο η fbook οπως το λετε ο τεως νυν και αει προεδρος απαντα στα θεματα παρκινγκ,αλλοτροπιας,προυπολογισμου.Στον τσοπανο απαντα ο χαρης σε καποια αλλα.Για να δειξω οτι δεν ειμαι κακοπιστος δεν διαφωνω με οτι λενε και μαγκια τους που τοποθετουνται δημοσια αν και περιμενω με ιδιαιτερο ενδιαφερον να μου απαντησει ο προεδρος στο μειλ που του στειλα για την κοινωφελη της αντικυρας ,τωρα που τελειωσαν οι ελεγχοι.Το ερωτημα μου ομως ειναι αλλο.Δυο μονο απαντουν οι αλλοι γλαστρες ειναι,τους εχει ανατεθει η εκπροσωπηση του δημου,την εχουν παρει απο μονοι του,ολοι μαζι κι αυτοι οι δυο ξεχωριστα η ισχυει αυτο που γραψε καποιος σχολιαστης,βαρατε εμας να τη γλυτωνει ο δημαρχος/κατα τ αλλα συγχαρητηρια στον τσοπανη σχολιαστη.διαφωνω με καποιες εκφρασεις του αλλα το λεξιλογιο του ειναι απολαυση και δινει χαμογελο σε εποχη που μας λειπει.προεδρε μου εγω δεν πιστευω οτι δεν εισαι καθαρος,αλλα τοσα χρονια ειχαμε τον ψηλο πισω απο ολα αλλα αυτος ειναι σουπια και κρυβοταν καλα.Εσενα δεν σου παει ο ρολος αυτος γιατι εισαι εκρηκτικος κι ο κοσμος βαρεθηκε να χει αρχηγους .Οσον αφορα το γειτονακι σου να σου θυμισω μια εκφραση της φιλης του και πολιτικου σου αντιπαλου στις εκλογες του 2010.καλος αλλα λιγος..καλες αποκριες σε ολους,κι ας ξεχασατε το Στειρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΓΠ, μας περνάς για κουτούς . Ξέρουμε , γιατί σε σπουδάσαμε όλα αυτά τα χρόνια, ότι είσαι ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ. Με παραπλανητικές κολοτούμπες προσπαθείς να κρυφτείς πίσω από ένα άγνωστο πρόσωπο το οποίο μάλιστα σού στέλνει και μηνύματα. Όσο για τα ψεύδη που γράφεις στο Φ/Β θα τα πούμε αναλυτικά αργότερα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή